cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstralija za odvzem državljanstva terorističnim sodelavcem in skrajnežem

Deli na:
Avstralija za odvzem državljanstva terorističnim sodelavcem in skrajnežem

Foto: Reuters

Avstralija bo zaostrila protiteroristične ukrepe. Kot je po vladni preiskavi v zvezi s terorističnimi grožnjami danes napovedal avstralski premier Tony Abbott, gre med drugim za zakonske spremembe, s katerimi bi preprečili novačenje v skrajne skupine in ustavili tiste, ki spodbujajo nasilje in sovraštvo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vladno poročilo o terorističnih grožnjah ugotavlja, da je Avstralija vstopila v novo, daljše obdobje terorističnih groženj, v katerem je veliko pomembnih "domačih elementov". Oblasti so se zato odločile za zakonske spremembe, ki bodo med drugim omogočale omejitev ugodnosti za dvojne državljane in odvzem avstralskega državljanstva.

Kot je pojasnil Abbott, so med novimi ukrepi preprečitev odhoda iz Avstralijo ali vrnitve v državo ter omejen dostop do konzularnih storitev v tujini in socialnih transferjev v Avstraliji. "Ne smemo dovoliti slabim ljudem, da našo dobroto uporabijo proti nam," je poudaril. Dodal je, da je skrajna skupina Islamska država, ki jo je označil za islamski kult smrti, z razglasitvijo kalifata napovedala vojno svetu.

V televizijskem nagovoru je izpostavil porast samotarskih napadalcev, ki se "samoradikalizirajo" prek spleta, saj Islamska država spretno deluje tudi prek družbenih medijev. Poudaril je, da so zgolj v zadnjih šestih mesecih v povezavi s terorizmom aretirali 20 ljudi.

Vlada bo glede na načrte tudi razvila novo protiteroristično strategijo, imenovala državnega koordinatorja boja proti terorizmu in spremenila sistem opozarjanja na teroristične grožnje.

Vladna preiskava je pokazala, da se na strani džihadistov v Iraku in Siriji bori najmanj 90 Avstralcev. Več kot 30 skrajnih borcev se je vrnilo v Avstralijo, najmanj 140 posameznikov v državi pa podpira skrajneže.

Avstralska vlada je preiskavo sprožila avgusta lani zaradi zaskrbljenosti nad "domačim terorizmom". Septembra so raven ogroženosti pred terorističnimi napadi dvignili na "visoko".

Sredi decembra lani je Avstralijo pretresla drama s talci, ko je privrženec skrajne skupine Islamska država v kavarni v Sydneyju zajel 18 talcev. Drama se je končala po 16 urah, v njej pa so bili ubiti trije ljudje, vključno z napadalcem.

Kritiki vlade ocenjujejo, da oblasti namenoma precenjujejo teroristično grožnjo, da bi si tako nabrale politične točke v času, ko Abbottova priljubljenost med Avstralci upada.