dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

Anika Horvat 2021 - foto Jan Koštric (1) Svet24.si

Anika Horvat sporoča, da je srečna

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

rihanna dom Odkrito.si

FOTO: To je dom slavne pevke

konec-sveta Odkrito.si

Cenzurirajo jih, a oni nas svarijo! Prihaja ...

Svet

Avstralcem, ki se bodo do 15. maja vrnili iz Indije, grozi celo zapor

Deli na:
Avstralcem, ki se bodo do 15. maja vrnili iz Indije, grozi celo zapor

Indija se v bitki z novim koronavirusom sooča tudi s pomanjkanjem kisika. - Foto: Profimedia

Avstralce, ki so bili v zadnjih dveh tednih v Indiji, kjer so se zelo poslabšale razmere med pandemijo covida-19, in se bodo do 15. maja vrnili domov, po novi avstralski zakonodaji čaka izjemno visoka globa ali pa zapor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakonodaja, ki prepoveduje vstop potnikov iz Indije, kar velja tudi za avstralske državljane, bo začela veljati v ponedeljek.

Avstralski minister za zdravje Greg Hunt je pojasnil, da bodo vse, ki bodo poskušali zaobiti nova pravila, doletele globe v višini 66.600 avstralskih dolarjev (nekaj manj kot 43.000 evrov), pet let zaporne kazni ali pa oboje.

Po poročanju avstralske tiskovne agencije AAP je v Indiji približno 9000 Avstralcev, ki se želijo vrniti domov, od tega so jih 650 opredelili kot ranljive.


Avstralski minister, pristojen za vladne finance, Josh Frydenberg, je ob tem zavrnil očitke, da je "neodgovorno" pustiti Avstralce v Indiji na cedilu. Država se namreč sooča z izrednim porastom okužb, zaradi česar primanjkuje bolniških postelj, zdravil in celo kisika.

"Sprejeli smo drastične ukrepe, da bi zavarovali Avstralce. Kar se dogaja v Indiji, je izjemno resno. Zdravstveni strokovnjaki so zvezni vladi zato predlagali tako stroge ukrepe," je Frydenberg povedal za časnik The Guardian. Kot je dodal, so torej ukrepali v skladu z nasvetom zdravstvene stroke.

Na drugi strani pa je direktorica nevladne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch v Avstraliji Elaine Pearson za AAP ocenila, da je odziv vlade na pandemično krizo v Indiji "nezaslišan". Poudarila je, da imajo Avstralci pravico do vrnitve v svojo državo. Da bi bilo treba takšen zakon preklicati, je ocenila tudi senatorka stranke Zelenih Sarah Hanson-Young.

Premier Scott Morrison je v torek napovedal, da bodo potniški leti med Indijo in Avstralijo zaustavljeni do 15. maja, pred tem datumom pa bodo ocenili, ali bi bilo treba prepoved podaljšati. Odločitev naj bi prizadela 500 potnikov.

Loading...