mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Atentator na Reagana bo prišel na prostost

Deli na:
Atentator na Reagana bo prišel na prostost

John Hinckley mlajši je leta 1981 poskušal ubiti ameriškega predsednika Ronalda Reagana - Foto: Wikimedia

Ameriški zvezni sodnik Paul Friedman je v ponedeljek razsodil, da mora biti John Hinckley mlajši, ki je leta 1981 skušal ubiti predsednika ZDA Ronalda Reagana, izpuščen na prostost brez kakršnihkoli pogojev. Kot je utemeljil, bi bil Hinckley mlajši že zdavnaj na brezpogojni svobodi, če njegova tarča ne bi bil predsednik ZDA.

Dogovor med njegovimi odvetniki in tožilstvom, ki ga je sodnik Friedman potrdil, sicer predvideva, da bo Hinckley mlajši izpuščen šele junija prihodnje leto. Daljše obdobje naj bi bilo potrebno zaradi stresa, ki ga je doživel ob smrti matere julija, razpustitvi njegove podporne skupine in pandemiji novega koronavirusa, zaradi katere so mu zaprli stojnico na sejmu starin.

Hinckley mlajši je bil leta 1981 star 25 let, ko se je s pištolo odpravil do hotela Hilton v Washingtonu, kjer je imel Reagan govor. Tam je začel streljati in je zadel ter ranil predsednika, agenta tajne službe, policista in tiskovnega predstavnika Bele hiše Jamesa Bradyja. Slednji je nato postal ikona gibanja proti orožju v ZDA.

Hinckley uradno ni bil obsojen poskusa umora, saj ga je porota spoznala za nedolžnega zaradi neprištevnosti in ga je sodišče obsodilo na zdravljenje. Trdil je namreč, da je skušal Reagana ustreliti, da bi s tem osrečil filmsko igralko Jodie Foster.

35 let je nato preživel v posebni ustanovi pod nadzorom psihiatrov, dokler zvezno sodišče leta 2016 ni odločilo, da sme domov, vendar ob številnih pogojih. Živi v Williamsburgu v zvezni državi Virginiji.

"Če ne bi skušal ubiti predsednika, bi bil brezpogojno izpuščen že zdavnaj. Po vseh teh letih zdaj odrejam brezpogojno izpustitev," je v ponedeljek dejal sodnik Friedman. Tožilci so se strinjali, da Hinckley mlajši ni več nevaren za okolico in da lahko odpravijo vse omejitve.