mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Atentat na Pukanića

Deli na:

V eksploziji pod avtomobilom podtaknjene bombe sta v četrtek zvečer v Zagrebu umrla predsednik uprave medijske skupine NCL Ivo Pukanić in vodja marketinga Niko Franić, je poročala Hrvaška televizija (HTV). Sklicevala se je na izjave zaposlenih v tedniku Nacional, ki jih je medtem potrdila tudi hrvaška policija.

V eksploziji pod avtomobilom podtaknjene bombe sta v četrtek zvečer v Zagrebu umrla predsednik uprave medijske skupine NCL Ivo Pukanić in vodja marketinga Niko Franić, je poročala Hrvaška televizija (HTV). Sklicevala se je na izjave zaposlenih v tedniku Nacional, ki jih je medtem potrdila tudi hrvaška policija.

Bomba pod vozilom v lasti NCL je eksplodirala na parkirišču pred sedežem družbe. Eden izmed novinarjev Nacionala Plamenko Cvitić je za HTV pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali je med umrlimi tudi Pukanić. Da sta v napadu umrla Pukanić in Franič, je kasneje potrdil tudi načelnik urada direktorja policije Krunoslav Borovec. Časnik Jutranji list na svoji spletni strani poudarja, da gre verjetno za naročeni napad na vodilne ljudi Nacionala.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v odzivu na napad v sporočilu za javnost zapisal, da je z današnjim umorom terorizem prišel na ulice glavnega mesta Hrvaške. Dodal je, da se hrvaška pravna država še ni srečala s takšnim izzivom. "Na teror in terorizem morata država in sistem odgovoriti takoj, odločno in z vsemi sredstvi," je poudaril Mesić, ki je za petek napovedal sejo sveta za nacionalno varnost.

Medtem je premier Ivo Sanader na izredni novinarski konferenci napovedal ostrejši in odločnejši boj proti organiziranemu kriminalu in terorizmu. "Ne bomo dovolili, da bi Hrvaška postala Bejrut," je poudaril Sanader, ki pa je izključil možnost izrednega stanja. Med drugim je pritrdil novinarjem, ki so vprašali, ali je možno, da bi bil napad na Pukanića organiziran izven Hrvaške, tako kot je bilo to leta 1991.

Bomba je eksplodirala nekaj po 18. uri. Žrtvi sta bili v avtomobilu znamke lexus. Zaradi posledic eksplozije naj bi bila po navedbah predstavnika policije Borovca poškodovana še ena oseba. Neuradno naj bi bila lažje poškodovana dva delavca, ki sta bila v stavbi tednika Nacional.

Policija je po prijavi državljanov prišla na kraj dogodka in zavarovala širše območje okrog sedeža skupine NCL, ki se nahaja v strogem središču hrvaške prestolnice, slabih 500 metrov vzhodno od osrednjega Trga bana Jelačića. Borovec je državljane, ki bi lahko policiji pomagali, pozval, naj se ji oglasijo.

Policija je med drugim poizvedovala tudi pri študentih zasebnega študija novinarstva, ki so bili v času eksplozije prav tako v stavbi Nacionala. Eden izmed njih je tako kot novinar Nacionala potrdil, da gre pri umrlem v eksploziji za Pukanića. Prestrašeni okoliški stanovalci so medtem pričali o razbitih steklih na svojih stanovanjih, ki jih je povzročila močna eksplozija.

Pukanić je bil rojen leta 1961, v medijih se je pojavil že pri 18 letih, ko je deloval kot fotograf. Od leta 1991 je bil urednik tednika Globus, pet let zatem pa je ustanovil tednik Nacional. Leta 1999 so ga na Hrvaškem razglasili za novinarja leta.

Njegova medijska kariera je bila sicer protislovna, saj so jo spremljale informacije o domnevni povezanosti s kriminalnimi skupinami, policijo in obveščevalnim službami. Spomladi letos je preživel poskus atentata, ko ga je neznanec pred stavbo v Zagrebu, v kateri je živel, napadel s pištolo. Po tem napadu je imel policijsko varstvo, a so ga pred dvema mesecema na njegovo željo odpravili.

Pukanić je prva smrtna žrtev med novinarji po vojni na Hrvaškem, je v odzivu na napad dejal predsednik hrvaškega novinarskega društva Zdenko Duka. Pukanić in Franić sta tretja in četrta žrtev v valu nasilja, v katerem sta bili zgolj v zadnjih desetih dneh v Zagrebu umorjeni še dve osebi, odvetniška pripravnica Ivana Hodak (26) in protislovni podjetnik Zoran Mrvelj (42).

V Zagrebu so bile sicer v sredo in danes zaradi nogometne tekme Dinama Zagreb z nizozemskim NEC Nijmegnom nameščene okrepljene policijske enote.