UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Svet

AstraZeneca umika cepivo proti covidu-19: na trgu je presežek cepiv

Deli na:
AstraZeneca umika cepivo proti covidu-19: na trgu je presežek cepiv

Foto: Leo Caharija

Britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da bo s trga umaknilo svoje cepivo Vaxzevria proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot razlog za to odločitev so navedli upad povpraševanja in presežek ponudbe drugih cepiv, ki so na voljo na trgu.

"Ker je bilo razvitih več različic cepiva proti covidu-19, je danes na trgu na voljo presežek posodobljenih cepiv. Zaradi tega se je zmanjšalo povpraševanje po cepivu Vaxzevria," je pojasnil predstavnik družbe AstraZeneca in dodal, da so ustavili proizvodnjo in dobavo cepiva.

Podjetje je vlogo za umik cepiva z evropskega trga vložilo 5. marca, veljati pa je začela v torek, je poročal britanski časnik Telegraph. Obvestilo o umiku dovoljenja za promet z zdravilom Vaxzevria na zahtevo proizvajalca je v torek na svoji spletni strani objavila tudi Evropska agencija za zdravila (Ema). Nekatere države, kot je denimo Avstralija, so cepivo podjetja AstraZeneca s trga umaknile že lani.

AstraZeneca je bila med prvimi podjetji, ki so uspešno razvila cepivo proti covidu-19 po izbruhu pandemije v prvi polovici leta 2020. Toda svet se je kmalu usmeril proti cepivom na osnovi tehnologije mRNA, zlasti cepivom ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemškega podjetja BioNTech, medtem ko so težave s krvnimi strdki dodatno povečale zadržke v javnosti glede cepiva AstraZenece.


Čeprav je bilo cepivo Vaxzevria na splošno ocenjeno kot varno in učinkovito, je bilo namreč povezano tudi s tveganjem redkega, vendar resnega neželenega učinka, znanega kot tromboza s trombocitopenijo (TTS), poroča britanski časnik Guardian.

Ta redki sindrom se je pojavil pri približno dveh do treh osebah na 100.000 cepljenih s cepivom Vaxzevria. Po poročanju Telegrapha je podjetje glede na sodne dokumente že priznalo, da cepivo v redkih primerih lahko povzroči stranske učinke.

AstraZeneca se zaradi tega v Veliki Britaniji sooča tudi s tožbami. Britanski BBC je februarja poročal, da je 58-letna vdova vložila tožbo proti podjetju, potem ko je njen mož po cepljenju marca 2021 umrl zaradi krvnih strdkov.

Dejala je, da sama na splošno ne nasprotuje cepljenju, vendar je izrazila pomisleke glede varnosti cepiva Vaxzevria in zahtevala višjo odškodnino zaradi moževe smrti. V podjetju takrat tožbe niso želeli komentirati, so pa sporočili, da je njihova prioriteta varnost pacientov.