Revija Reporter
Svet

Assange: Kakšen Putin neki - Obama stoji za hekerskimi napadi v ZDA!

STA

4. jan. 2017 13:45 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je zanikal navedbe, da za hekerskimi napadi, ki naj bi vplivali na ameriške volitve, stojijo Rusi.

Po njegovem za tem stoji administracija ameriškega predsednika Baracka Obame. Podporo je Assangeu izrekel tudi novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump, ki je znova podvomil v navedbe o ruskem vpletanju.

"Julian Assange je dejal, da bi lahko 14-letnik shekal Podesto - zakaj je bil Nacionalni demokratski odbor tako nepreviden? Dejal je tudi, da mu Rusi niso dajali informacij," je prek svojega najljubšega orodja za komuniciranje, Twitterja, danes sporočil Trump.

Nanašal pa se je na več tisoč primerov elektronske pošte nacionalnega odbora demokratske stranke in vodje kampanje njegove izzivalke v predsedniški tekmi Hillary Clinton Johna Podeste, ki jih je objavil WikiLeaks pred volitvami 8. novembra, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je v zadnjih tednih že večkrat zavrnil ugotovitve ameriških obveščevalcev. Več obveščevalnih agencij, med njimi tudi FBI in Cia, je izrazilo prepričanje, da je Rusija usmerjala hekerske napade na demokratsko stranko in Clintonovo. Ukradene vsebine naj bi nato posredovala Wikileaksu in s tem želela škodovati Clintonovi in vplivati na razplet volitev, na katerih je slavil Trump.

Novoizvoljeni predsednik je v torek zvečer izjavil, da so obveščevalci preložili sestanek z njim na to temo. "Morda potrebujejo več časa, da zgradijo primer. Zelo čudno," je zapisal v zvezi s tem. A predstavniki obveščevalnih agencij so sporočili, da ni bilo nobenih preložitev.

Assange je navedbe o ruskem vpletanju zanikal ekskluzivnem intervjuju za ameriško televizijo Fox News, ki ga je dal na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel junija 2012. V njem je dejal, da lahko zatrdi, da za hekerskimi napadi, s katerimi naj bi se vmešavali v ameriške predsedniške volitve novembra lani, ne stoji Rusija niti katera koli druga država.

Ob tem je izrazil prepričanje, da gre za delo Obamove administracije, ki želi spodkopati novoizvoljenega predsednika Trumpa še pred njegovo inavguracijo 20. januarja.

Wikileaks je pred tem obljubil nagrado tistim, ki bi še pred odhodom Obame posredovali dokumente iz Bele hiše. "Upravitelji sistemov, ne pustite, da Bela hiša znova uniči ameriško zgodovino. Skopirajte zdaj in v prostem času pošljite Wikileaksu," je tvitnil Wikileaks, malo preden je Assange dal intervju za Fox News.

Ob tem so ponudili 20.000 dolarjev nagrade za informacije, ki bi razkrile člane Obamove administracije, ki uničujejo pomembne dokumente, poroča AFP.