stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Asadov plinski napad: 3600 Sircev z »nevrotoksičnimi simptomi«

Deli na:
Asadov plinski napad: 3600 Sircev z »nevrotoksičnimi simptomi«

Foto: Reuters

Zdravniki brez meja (MSF) so včeraj sporočili, da so bolnišnice v Damasku prejšnjo sredo, ko naj bi v okolici Damaska prišlo do uporabe kemičnega orožja, obravnavale 3600 ljudi z "nevrotoksičnimi simptomi". Vsi so v bolnišnice prišli v razmaku manj kot treh ur. 355 jih je umrlo, je v Bruslju povedal direktor MSF Bart Janssens.

Kot pravi Janssens, vzorec dogodkov in simptomi, o katerih so poročali, "močno kažejo na množično izpostavljenost nevrotoksičnemu agensu". "Medicinsko osebje v teh ustanovah je zdravnikom MSF posredovalo podrobne podatke glede večjega števila pacientov, ki so prišli s simptomi krčev, pretiranega slinjenja, zoženimi zenicami, zamegljenim vidom in oteženim dihanjem," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Janssens.

Gre za nove navedbe, da je bilo minulo sredo v spopadih na območju vzhodno od Damaska res uporabljen živčni bojni plin, pri čemer naj bi bilo po navedbah upornikov in opozicijskih aktivistov ubitih okoli 1300 ljudi. Sirski uporniki krivdo zavračajo na vladne sile Bašarja al Asada, ti pa nazaj na upornike.



A po drugi strani Asadov režim ne dovoli, da bi na kraju samem te informacije preverili inšpektorji ZN, ki so prišli prejšnjo nedeljo v državo ravno zato, da bi preverili poročila o uporabi kemičnega orožja med zdaj že 29-mesečnim konfliktom v Siriji.

V MSF so sicer opozorili, da ne morejo znanstveno potrditi vzroka simptomov, o katerih so jim poročali sodelavci iz Damaska, prav tako ne morejo ugotoviti, kdo naj bi bil odgovoren za napad s kemičnim orožjem. Pojasnili so, da njihove informacije izvirajo iz treh bolnišnic v Damasku, ki jim zagotavljajo zdravila, medicinsko opremo in tehnično podporo. Fizično pa se iz varnostnih razlogov tudi niso mogli sestati s tamkajšnjim medicinskim osebjem, je pojasnil Janssens.