Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Aretirani ustanovitelj strani Megaupload razmišlja o tožbi zaradi »kršitve avtorskih pravic«

Deli na:
Aretirani ustanovitelj strani Megaupload razmišlja o tožbi zaradi »kršitve avtorskih pravic«

Foto: Reuters

Ustanovitelj ene največjih spletnih strani za izmenjavo datotek Megaupload Kim Dotcom razmišlja o tožbi zoper spletne velikane, kot so Twitter, Google in Facebook. Dotcom jim namreč očita, da z uporabo metode dvokoračnega preverjanja identitete kršijo njegove avtorske pravice.

Dotcom namreč trdi, da je metoda dvokoračnega preverjanja njegov izum. "Google, Facebook, Twitter, Citibank itd. uporabljajo dvokoračno preverjanje. Masovna kršitev intelektualne lastnine s strani ameriških podjetij. Moja inovacija. Moj patent," je prejšnji teden zapisal na Twitterju.

Pri dvokoračnem preverjanju gre za metodo, ki ponuja boljšo varnost - ob prijavi na spletu mora uporabnik poleg gesla vpisati še dodatno kodo, ki jo prejme na svoj mobilni telefon.

Večje spletne strani, ko sta Facebook in Google, uporabnikom povečini že ponujajo to metodo, prejšnji teden pa jo je vpeljalo tudi družbeno omrežje Twitter.

V zadnjih nekaj mesecih je namreč prišlo do odmevnih vdorov v Twitter račune pomembnih medijskih hiš, med drugim v račune tiskovnih agencij AFP in AP ter časnika Financial Times. Z lažnimi objavami so hekerji večkrat sprožili preplah - med drugim so preko Twitter računa ameriške tiskovne agencije Associated Press poslali lažno sporočilo, da je bil v napadu na Belo hišo ranjen ameriški predsednik Barack Obama.

Dotcom je sicer na spletu objavil tudi kopijo patentne prijave, ki naj bi dokazovala, da je metodo dvokoračnega preverjanja registriral že leta 2000.



Pojasnil je, da se za tožbo doslej ni odločil, ker verjame v "razširjanje znanja in idej za dobro celotne družbe". Vendar pa se bo zaradi milijonskega sodnega procesa v ZDA zdaj morda premislil.

"Google, Facebook, Twitter, prosim vas za pomoč. Vsi smo v istem čolnu glede avtorskih pravic. Moj patent lahko uporabljate zastonj, če mi pomagate financirati obrambo," je zapisal Dotcom, ki računa, da bo za stroške sodnih postopkov v ZDA potreboval več kot 50 milijonov ameriških dolarjev.

Proti Dotcomu v ZDA namreč poteka ena največjih tožb glede avtorskih pravic - oblasti mu očitajo, da je s ponujanjem piratskih kopij filmov, televizijskih oddaj, glasbe in drugih vsebin prek svoje spletne strani Megaupload zaslužil več kot 131 milijonov evrov, avtorje pa oškodoval za več kot 375 milijonov evrov.

Oblasti so kontroverzno stran Megaupload zaprle januarja 2012, le eno letos kasneje pa je 39-letni Dotcom odprl že novo spletno stran - mega.co.nz.

Dotcom, po rodu sicer Nemec, se sicer po plačilu varščine nahaja na Novi Zelandiji, avgusta pa bo zaslišan glede izročitve ZDA. Če bo tam spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora.