mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Aretirali smo gruzijskega vohuna

Deli na:

Ruska obveščevalna služba FSB je na jugu Rusije aretirala gruzijskega vohuna, ki je poskušal destabilizirati regijo, je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, sporočil neimenovani vir FSB.

"Razkrili smo agenta, ruskega državljana gruzijskega rodu," je povedal neimenovan vir, pri čemer je dodal, da aretacija potrjuje vpletenost gruzijskih tajnih služb v razdiralne teroristične dejavnosti na Severnem Kavkazu. Povedal je še, da naj bi 34-letni zajeti agent, ki živi v Čečeniji, priznal sodelovanje z gruzijskimi tajnimi službami.

"Del njegovega dela je predstavljala organizacija stikov med gruzijskimi tajnimi službami in aktivnimi člani oboroženih skupin na ruskem ozemlju," je še povedal vir FSB. Poleg tega je bil del njegovih nalog tudi vzpostavitev stikov z ruskimi varnostnimi službami in zagotavljanje "svobodnega gibanja teroristov na območju Severnega Kavkaza".

"Za opravilo svojih nalog je agent večkrat prejel finančne nagrade v ameriških dolarjih s strani gruzijskih posebnih služb, izmed katerih je nekatere prejel med osebnimi srečanji, nekatere pa prek nakazil," je še dodal vir.

Gruzijsko notranje ministrstvo je trditve FSB zanikalo in jih označilo za "absurdne". "To je absurdna obtožba. Ruske provokacije postajajo vedno bolj agresivne," je za AFP povedal predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utjašvili.

Do trditev FSB je prišlo v trenutku, ko so odnosi med Gruzijo in Rusijo zelo zaostreni, pri čemer so v središču spora razmere v gruzijski separatistični regiji Abhaziji, kjer ima Rusija nameščene svoje mirovne sile.

V zadnjih tednih so trditve abhazijskih separatistov, da so sestrelili več gruzijskih izvidniških letal brez pilota, še zaostrile razmere. Te trditve je Gruzija zanikala, pri tem pa dodala, da je bilo edino gruzijsko letalo brez pilota sestreljeno s strani ruskega vojnega letala.

V osrčju spora so tudi prizadevanje gruzijskega prozahodno usmerjenega predsednika Mihaila Sakašvilija, da bi se Gruzija pridružila Natu, čemur Rusija nasprotuje.

Rusija je vzpostavila uradne stike z gruzijskima separatističnima regijami Abhazijo in Južno Osetijo, kar je izzvalo strogo nasprotovanje mednarodne skupnosti in tudi Gruzije same, še poroča AFP.