mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Anketa: Na novih grških volitvah boljši rezultat proevropskih strank

Deli na:

V Atenah se je danes sešel grški parlament, ki naj bi izvolil novega predsednika. Parlament naj bi zaradi novih predčasnih volitev 17. junija razpustili že drevi. Danes objavljena javnomnenjska raziskava pa kaže, da se proevropsko usmerjenim strankam na novih volitvah obeta boljši rezultat kot na volitvah 6. maja.

Grki so 6. maja kaznovali tradicionalne stranke, ki so se v minulih mesecih v zameno za mednarodno finančno pomoč zavezale k bolečim varčevalnim ukrepom, kot sta Nova demokracija in Pasok, in nagradili doslej neopazne stranke, ki nasprotujejo mednarodnemu programu pomoči in varčevalnim ukrepom. Po neuspešnih poskusih oblikovanja vlade, ki jim je sledil razpis novih volitev, se je grško javno mnenje očitno znova obrnilo v prid tradicionalnim strankam.

Nova demokracija je 6. maja zbrala 18,8 odstotka glasov, glede na rezultate danes objavljene javnomnenjske raziskave pa bi jo na novih volitvah podprlo 26,1 odstotka Grkov. Socialistična stranka Pasok je zasedla tretje mesto s 13,2 odstotka podpore, 17. junija pa bi jo volilo 14,9 odstotkov vprašanih. Nova demokracija bi tako v 300-članskem parlamentu imela 123 sedežev, Pasok pa 41. če bi stranki oblikovali koalicijo, bi v parlamentu imeli večino 164 sedežev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na javnomnenjsko raziskavo bi se na novih volitvah na drugo mesto uvrstila levičarska stranka Siriza s 23,7 odstotka glasov, ki jo je 6. maja volilo 16,8 odstotka Grkov. Zveza se zavzema za obstanek Grčije v območju evra, bi pa odstopila od zavez, ki jih je obubožana Grčija dala Evropski uniji in Mednarodnemu denarnemu skladu v zameno za pomoč.

V raziskavi, ki jo je 14. in 15. maja izvedel inštitut Service-Marc, je sodelovalo 1200 vprašanih.