Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ankara pogovore z Asadom primerja z rokovanjem s Hitlerjem

Deli na:
Ankara pogovore z Asadom primerja z rokovanjem s Hitlerjem

Foto: Reuters

Turški premier Ahmet Davutoglu je danes zavrnil izjavo ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, da bodo morda potrebni pogovori s sirskim voditeljem Bašarjem al Asadom. Ob tem je izjavil, da bi bila pogajanja s slednjim enaka rokovanju z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški državni sekretar John Kerry je med intervjujem, objavljenim konec tedna, dejal, da se bo za dosego miru v Siriji Washington nekega dne verjetno moral pogovarjati z Asadom. Te izjave pa so naletele na ostre odzive v Anakari, kjer so prepričani, da se z Asadom ni kaj pogajati.

"Če po vseh pokolih in kljub kemičnemu orožju, ki ste ga (ZDA) označile za rdečo črto, sedete za mizo z Asadom in se z njim rokujete, potem vaša roka ne bo nikoli izbrisana iz zgodovine," je v parlamentu poslancem svoje vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) povedal Davutoglu.

Ob tem je potegnil vzporednico med sirskim predsednikom in Hitlerjem, pokojnim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem, nekdanjim vodjo bosanskih Srbov Radovanom Karadžićem in strmoglavljenim iraškim predsednikom Sadamom Huseinom.

"Nobene razlike ni, če se rokuješ s Hitlerjem, Miloševićem, Radovanom Karadžićem, Sadamom ali Asadom," je izjavil Davutoglu.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je sicer v ponedeljek pojasnjevala Kerryjeve izjave in dejala, da Asad nikoli ne bo vključen v mirovna pogajanja, kar je turški premier pozdravil. "Pozdravljamo to zanikanje," je dejal.

Turčija je bila nekdaj zaveznica Asada, a je po izbruhu vojne leta 2011 z njim pretrgala vezi in se odločila za podporo upornikom. Večkrat je tudi pozvala k odstranitvi Asada z oblasti.