Revija Reporter
Svet

Angela Merkel: Nemčija se mora brez kakršnihkoli tabujev upreti neonacistom

STA

23. jun. 2019 6:00

Deli na:

Angela Merkel

Facebook

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj dejala, da se mora Nemčija brez kakršnihkoli tabujev upreti neonacistom, potem ko se je izvedelo, da je lokalnega politika ubil domnevni skrajni desničar. V nagovoru na kongresu evangeličanske cerkve v Dortmundu je dodala, da se zvezna vlada resno spopada s to problematiko.

Takšnemu nasilju se je treba upreti od začetka in brez tabujev, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala kanclerka.

"Zato pozivam državo, da ukrepa na vseh ravneh in zvezna vlada jemlje to zelo, zelo resno," je dodala.

Nemčijo pretresa vest, da je lokalnega politika Walterja Lübckeja v začetku meseca v bližini Kassla domnevno umoril skrajnež, ki naj bi bil povezan z desničarsko teroristično celico Nacionalsocialistično podzemlje (NSU). Povod za umor naj bi bila jeza zaradi povečanega števila beguncev in migrantov.

"To ni le grozno dejanje, ampak tudi velik izziv za nas, da preiščemo vse vidike, kjer obstajajo skrajno desna nagnjenja," je dejala o umoru.

Ravno pred tem je nemški zunanji minister Heiko Maas na Twitterju posvaril, da ima Nemčija težave s terorizmom. "Imamo več kot 12.000 nasilnih skrajnih desničarjev v državi," je zapisal.

Notranji minister Horst Seehofer pa je posvaril pred nevarnim razvojem in napovedal, da bo vlada premislila, kako bi lahko omejili skrajno desnico.

65-letnega Lübckeja so našli mrtvega 3. junija ob enih ponoči na terasi njegovega doma v kraju Wolfhagen blizu Kassla v nemški zvezni deželi Hessen. Z ročno pištolo je bil od blizu ustreljen v glavo. Hessenski tožilec Horst Streiff je takrat pojasnil, da ni dokazov, ki bi kazali na samomor tega člana Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel.

Več sto ljudi se je včeraj v kraju Wolfhagen udeležilo shoda v spomin na ubitega politika. V več nemških mestih pa so se ljudje zbrali na shodih proti skrajnim desničarjem. V Kasslu se je po oceni policije zbralo okoli 1200 demonstrantov.