cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški zdravnik je hčerko mučil z metodami iz Guantanama

Deli na:
Ameriški zdravnik je hčerko mučil z metodami iz Guantanama

Foto: Reuters

Nekega ameriškega zdravnika, ki je na nacionalni televiziji večkrat pojasnjeval svoje raziskave o ljudeh, ki so bili blizu smrti, je lastna enajstletna hči obtožila, da je na njej večkrat preizkušal mučilno tehniko navideznega utapljanja (t. i. waterboarding), ko ji je držal obraz pod odprto pipo. Tožilstvo je že odprlo preiskavo proti njemu.

Odvetnik zdravnika Melvina Morseja je obtožbe zavrnil in dodal, da je deklica svojega očeta že nekajkrat lažno prijavila. Uvedbo preiskave je označil kot "medijsko zbujanje pozornosti". "Karkoli je že opisala, ni bilo navidezno utapljanje," je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal odvetnik.

Sporno mučilno tehniko, ki vzbuja občutke, podobne utapljanju, so sicer na terorističnih osumljencih uporabljali tudi ameriški zasliševalci.

58-letni Morse je avtor več knjig in člankov o paranormalni znanosti in izkušnjah blizu smrti. Trenutno sicer proti njemu že teče postopek zaradi fizičnega nasilja nad otrokom.

Julija je namreč svojo enajstletno hči za nogo vlekel po hrbtu po dvorišču in jo nato v hiši še pretepel. Njegova druga hči, stara šest let, je vse skupaj opazovala.

Deklica je nove obtožbe proti očetu izrekla v ponedeljek, ko so jo preiskovalci znova zaslišali. Povedala jim je, da jo je oče v začetku leta 2009 nekajkrat discipliniral z metodo, ki ji je sam rekel "waterboarding".

Policija je nato medijem sporočila, da naj bi bila deklica na ta način kaznovana vsaj štirikrat. Nekajkrat je bila prisotna tudi njena mati, ki pa ni ukrepala. Tožilstvo je preiskavo uvedlo tudi proti njej.