madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Svet

Ameriški vojak pred sodiščem zaradi pokola v Afganistanu

Deli na:
Ameriški vojak pred sodiščem zaradi pokola v Afganistanu

Foto: Reuters

Pred sodiščem v vojaškem oporišču Lewis-McChord je včeraj prvič nastopil ameriški vojak Robert Bales (na sliki levo), ki je obtožen umora 16 afganistanskih civilistov 11. marca. Zaslišanje se je začelo z branjem obtožnice, ki ga bremeni 16 naklepnih umorov, šestih poskusov umora in sedmih napadov, dveh primerov uporabe mamil in primera pitja alkohola.

Zaslišanje bo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP trajalo do 16. novembra. Priče in sorodniki žrtev morilskega napada, ki ga je Bales 11. marca izvedel v dveh vaseh v afganistanski provinci Kandahar, bodo pričali preko video povezave. Na podlagi zaslišanja naj bi odločili, ali bodo Balesu sodili pred vojaškim sodiščem.

Bales je 11. marca zapustil vojaško oporišče in se oborožen podal v vasi Balandi in Alkozaj, kjer je pobil devet otrok in sedem odraslih. Poleg tega je tudi ranil še štiri otroke in dve odrasli osebi. Šlo je za civiliste, ki jih je presenetil med spanjem.

Vojaški tožilec Jay Morse je včeraj dejal, da se je Bales v vojaško oporišče po napadu vrnil v plašču, na njegovi puški, pasu, majici in hlačah pa je bila kri njegovih žrtev.

Bales včeraj ni govoril na sodišču. Njegovi odvetniki niso govorili o dokaznem gradivu. So pa poudarili, da 39-letni Bales trpi za posttravmatskim stresnim sindromom in da je ob prejšnjem služenju v Iraku dobil hude poškodbe glave.

Pokol civilistov je močno poslabšal odnose med ZDA in Afganistanom, v ZDA pa sprožil nova vprašanja o zdravstvenem varstvu vojakov, še posebej glede psiholoških težav.

Loading...