Revija Reporter
Svet

Ameriških senatorjev še ne spustijo na poletne počitnice

STA

12. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Vodja večine v ameriškem senatu, republikanec Mitch McConnell je odredil, da bodo senatorji letos šli na avgustovske počitnice dva tedna kasneje kot ponavadi.

S tam želi povečati pritisk na kolege, naj sprejmejo predlog zdravstvene reforme, poleg tega pa imajo še kup drugega dela, ki stoji, kot sta davčna reforma in proračun.

Jeseni jih čaka tudi sila nerodna razprava o povišanju dovoljene meje nacionalnega dolga. Republikanci so v času predsednikovanja demokrata Baracka Obame stalno delali težave pred formalnim dvigom meje dolga, ki so ga že ustvarili, zdaj pa je odgovornost za ohranitev plačilne sposobnosti največje svetovne ekonomije izključno na njihovih hrbtih, saj imajo predsednika v Beli hiši in popolno oblast v kongresu.

McConnellov prvi predlog zdravstvene reforme ni imel možnosti za uspeh, saj mu je nasprotovalo preveč republikancev z leve in desne, demokrati pa pri tem ne nameravajo sodelovati. McConnell je pred prisilnim skrajšanjem dopusta kolegom napovedal, da bodo o novem predlogu reforme, o katerem se trenutno pogajajo, vseeno glasovali čez teden dni pa naj bo kar bo.

Predsednik ZDA Donald Trump je senatorjem že pred dnevi sporočil, da jih čakajo politične težave z njegove strani, če ne bodo potrdili reforme. Tvitnil je, da si ne more predstavljati, da bodo šli avgusta na dopust, ne da bi prej potrdili "čudovito" zdravstvo.

V prvih šestih mesecih vladanja Trump razen potrditve novega vrhovnega sodnika Neila Gorsucha namreč še ni dosegel nobene pomembne zmage v sodelovanju z zakonodajno vejo oblasti.

Obljubljal je preklic in nadomestitev Obamove reforme prvi dan na položaju, povečanje sredstev za infrastrukturo in veliko davčno reformo. Doslej mu je uspelo le odpraviti nekaj izvršnih ukazov predsednika Obame in sprejeti nekaj svojih v smeri odprave regulacij in zaščite okolja.