nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški podpredsednik Biden na napetem obisku v Ankari

Deli na:
Ameriški podpredsednik Biden na napetem obisku v Ankari

Foto: Getty Images

Ameriški podpredsednik Joe Biden bo danes na obisku v Ankari. Spričo turških zahtev po izročitvi klerika Fethullaha Gülena, ki živi v ZDA, vloge Turčije v Siriji in njenih nedavno znova otopljenih odnosov z Rusijo se obetajo precej napeti pogovori.

Biden bo danes obiskal turški parlament, ki je bil med spodletelim državnim udarom 15. julija tarča bombardiranja iz zraka, sicer pa se bo sešel s turškim premierjem Binalijem Yildirimom, s katerim bosta imela skupno novinarsko konferenco, pa tudi s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, napoveduje francoska tiskovna agencija AFP.

Spodleteli puč je sprožil napetosti med Ankaro in Washingtonom. Slednji kaže le malo navdušenja za izročitev turškega klerika Gülena, ki mu skupaj z njegovim gibanjem Ankara pripisuje odgovornost za neuspeli udar.

Po ocenah ZDA se očitki v turški zahtevi za izročitev 77-letnega Gülena, ki živi v Pensilvaniji, nanašajo na kazniva dejanja, ki naj bi jih slednji zagrešil še v času pred pučem. Ker so zahtevale dodatno dokumentacijo, je Ankara čez lužo poslala 85 paketov s fascikli. ZDA so v torek potrdile, da so dobile uradno zahtevo Turčije za izročitev Gülena.

Yildirim je v minulih dneh poudarjal, da Turčija nikakor nima namena postavljati pod vprašaj odnosov z ZDA, s katero sta ključni zaveznici v Natu, "še posebej ne zaradi šefa teroristov". A hkrati je izrazil prepričanje, da bo 79 milijonov Turkov slabo voljo do ZDA občutilo, vse dokler bo imel Gülen tam zatočišče.

ZDA v odnosih s Turčijo bolj kot Gülen skrbi aktualna politika Ankare do Sirije in širše regije. Pri tem gre tako za nedavno znova oživljene odnose med Ankaro in Moskvo - ki so bili napeti vse od turške sestrelitve ruskega lovca na mejnem območju s Sirijo novembra lani, kot za Erdoganovo politika do Kurdov.

Kurdske sile, ki se v Siriji borijo proti Islamski državi, so eden izmed redkih zanesljivih zaveznikov protiteroristične koalicije, ki pod vodstvom ZDA iz zraka ukrepa v tamkajšnji vojni. Za Turke pa so Kurdi državni sovražnik, kurdska država na severu Sirije pa nepredstavljiva.