nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški govedorejec od narodnega junaka do rasista

Deli na:
Ameriški govedorejec od narodnega junaka do rasista

Foto: Reuters

Ameriški govedorejec iz Nevade Cliven Bundy je bil do četrtka velik junak republikanskih komentatorjev in politikov, ker se je uprl zvezni vladi, ki mu želi zaračunati za pašo goveda na javnih travnikih. Opogumljen z veliko podporo konservativcev se je odločil podati svoje mnenje o rasnih odnosih v ZDA in postal je zelo osamljen.

"Naj vam povem, kaj vem o zamorcih. Sedijo na terasah in nič ne delajo. Niti njihovi otroci. Ker so na vladnih subvencijah, opravljajo splave, zapirajo mlade moške v zapore, ker se niso nikoli. naučili kako se obira bombaž. Velikokrat sem se vprašal, ali jim ni bilo bolje kot sužnjem. Obirali so bombaž, imeli družinsko življenje in so delali. Ali jim je bolje na vladnih subvencijah?. Niso dobili več svobode, ampak manj, je dejal Bundy.

Njegovo izjavo je v sredo objavil ameriški časopis New York Times in Bundy se je na ameriški televiziji Fox čez noč spremenil iz narodnega junaka, primerljivega z očeti države, kot sta George Washington in Thomas Jefferson, v zadrtega rasista, s katerim več nočejo imeti opravka. Popoln preobrat so izvedli tudi številni ugledni republikanski politiki, ki so prej poveličevali podobo žilavega kmeta v boju z zvezno vlado.

Bundy je svoje krave in bike pasel na travniku v lasti zvezne vlade in bi moral tako kot tisoči drugih podobnih rančerjev plačevati najemnino. Tega ni delal, ker se je odločil, da ne priznava zvezne vlade, obenem pa je v svojem uporu proti njej mahal z ameriško zastavo, glavnim simbolom te vlade.

Ameriški zvezni urad za zemljišča ga je dvakrat uspešno tožil in oborožen s sodnimi nalogi ponovno zahteval plačilo okoli milijon dolarjev dolga. Bundy tega ni storil in zvezna vlada je najela kavboje, ki so začeli loviti krave in jih nameravali prodati za poravnavo dolga. Bundyju so na pomoč priskočile razne protivladne milice iz vseh ZDA, njihovi do zob oboroženi pripadniki pa so bili pripravljeni na strelski obračun.

Pri tem so pogumno nameravali v prve vrste poslati neoborožene ženske, ki bi prve padle pod streli zveznih policistov, kar bi bila potem lepa podoba za na televizijo, s katero bi potem podžgali upor proti Washingtonu. Takšne ljudi so od začetka podpirali komentatorji televizije Fox in nekateri republikanski politiki, ki sicer ne zamudijo priložnosti, da kritizirajo prejemnike socialne podpore, če so drugačne barve kože kot bele.



Bundy torej meni, da so temnopolti brezdelneži, ki živijo na grbi družbe, vendar pa je demokratski vodja senatne večine Harry Reid opozoril, da se je z izjavami izkazal za hinavca.

"Pokazal se je kot rasist, poln zaničevanja ljudi, ki upoštevajo pravila, sam pa zastonj pase na javni zemlji," je dejal senator iz Nevade, ki je Bundyja in njegove podpornike od začetka imenoval za domače teroriste.

Bundy vztraja pri svojih besedah in jih je ponovil tudi v četrtek, ko so ga začeli zavezniki zapuščati. Komentator televizije Fox Sean Hannity, ki je ostro napadal liberalne medije zaradi kritik na račun Bundyja, sedaj meni, da so njegove izjave več kot odvratne in neumne.

Senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki želi kandidirati za predsednika ZDA, je Bundyjeve izjave označil za žaljive in celo Reidov kolega iz Nevade v zveznem senatu Dean Heller, je Bundyja iz domoljuba spremenil v obsojanja vrednega rasista.

Bundy je za zdaj v boju z zvezno vlado zmagal, saj so zvezni kavboji, soočeni z nevarnostjo oboroženega upora, 12. aprila zaplenjene krave vrnili in rančerja pustili pri miru. Na ogorčenje Reida in ostalih, ki menijo, da je to ustvarilo nevaren precedens.