cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški general: Napad na bolnišnico v Kunduzu je bil napaka

Deli na:
Ameriški general: Napad na bolnišnico v Kunduzu je bil napaka

Foto: Reuters

Bolnišnico v Kunduzu, ki so jo upravljali Zdravniki brez meja, so ameriška letala zadela pomotoma, je včeraj po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, ameriški general John Campbell.

Cambell je odboru ameriškega senata senatu pojasnil, da so ZDA izvedle napad na zahtevo afganistanskih varnostnih sil ter dodal, da ameriška vojska ne bi nikoli namerno streljala na bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V sobotnem letalskem napadu ZDA na bolnišnico, ki so jo v Kunduzu upravljali Zdravniki brez meja, je umrlo 22 ljudi. Incident je sprožil mednarodno ogorčenje, v organizaciji Zdravniki brez meja pa so ga označili za vojni zločin. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je pozval k temeljiti in neodvisni preiskavi.

Predstavnik nevladne organizacije Ocha Jens Laerke je takrat poudaril, da je bila bolnišnica edina tovrstna ustanova na celotnem severovzhodu Afganistana.

Ker so bile mednarodne človekoljubne organizacije Kunduz primorane zapustiti, sedaj tam dejansko ni več na voljo prave zdravstvene oskrbe za ljudi, ki so ostali v mestu. Poleg tega v večjem delu mesta po njegovih besedah ni ne vode ne elektrike, večina tržnic s hrano je zaprtih.

Kunduz je sicer zapustilo več tisoč ljudi, zaradi spopadov tam naj bi bilo razseljenih 8500 družin, je še povedal Laerke.