pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška vlada toži New York zaradi nasilja v zaporu

Deli na:
Ameriška vlada toži New York zaradi nasilja v zaporu

Foto: Reuters

Zvezno pravosodno ministrstvo je v četrtek vložilo tožbo proti mestu New York zaradi prepočasnega izvajanja reform v mestnih zaporih, še posebej v največjem na otoku Rikers, kjer je zvezna preiskava ugotovila hudo kulturo nasilja med med zaporniki in pri zaporniškem osebju.

Rikers Island je v sredo obiskal newyorški župan Bill de Blasio, ki obljublja, da bo izvedel reforme v skladu z avgusta objavljenim preiskovalnim poročilom zveznega pravosodnega ministrstva. Župan trdi, da so težave v zaporih posledica več desetletij zanemarjanja položaja. Obljublja, da reforme že izvaja.

Pravosodno ministrstvo ZDA pa meni, da se zadeve premikajo prepočasi in od sodišča zahteva, naj ukaže pospešitev reform. DeBlasiov obisk je sicer sovpadal z začetkom izvajanja prve reforme, to je odstranitev vseh mladoletnikov iz zapora Rikers Island, kjer pazniki redno pretepajo zapornike, jih provocirajo v medsebojne spopade, nadlegujejo, zanemarjajo pritožbe in ne opravljajo preiskav.

Vse to je ugotovila zvezna preiskava, po kateri se stvari niso preveč spremenile. Kaže, da so v Rikers Islandu kriminalci na obeh straneh rešetk. Od septembra do novembra je bilo 71 primerov uporabe sile proti 18-letnikom v zaporu, kjer ni bilo kamer za morebitno preiskavo.

Namestitev dodatnih kamer je eno od 73 priporočil po preiskavi pravosodnega ministrstva, ki predlaga tudi povečanje števila zaposlenih paznikov in skrajšanje kazni zapiranja v samice z največ 90 dni na največ 30 dni.