favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani preganjajo slovenska hekerja

Deli na:
Američani preganjajo slovenska hekerja

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Zvezno sodišče v ameriški prestolnici Washington je ta teden objavilo doslej zapečatene obtožnice proti Američanu, Špancu in dvema Slovencema zaradi kriminalnega združevanja in bančnih ter drugih prevar prek spletnega hekerskega foruma Darkode, ki so ga leta 2015 zaprli.

Obtožnice so vložene proti 32-letnemu Matjažu Škorjancu iz Maribora, 35-letnemu Mentorju Leniqiju iz Gorišnice, 40-letnemu Florenciu Carro Ruizu iz španske Vizcayje ter 26-letnemu Američanu Thomasu McCormicku.

Američana so aretirali, trije tujci pa so še na prostosti, čeprav je sodišče izdalo naloge za njihovo aretacijo.

Zapečatene obtožnice so bile vložene že 4. decembra lani, McCormicka pa so aretirali 10. decembra. Obtoženim v primeru obsodbe grozi do 50 let zaporne kazni.

McCormick naj bi bil zadnji administrator Darkode, ki ga je ustanovil in kot prvi upravljal Škorjanc.



Ta zaščiteni spletni forum hekerjev za razvijanje, trgovanje in delitev hekerskih programov, informacij in idej je bil zaprt leta 2015 v veliki mednarodni policijski operaciji Shrouded Horizon (zakrito obzorje), ki je potekala v 19 državah. Policisti so preiskali ali zaprli 70 članov elitnega hekerskega foruma.

Nove obtožnice navajajo, da so obtoženi v času od septembra 2008 do decembra 2013 svojim žrtvam, ki so jim pokradli zasebne podatke, med drugim o bančnih računih in kreditnih karticah, povzročili za 4,5 milijona dolarjev škode. Obtožnica jih bremeni kriminalnega združevanja, bančnih prevar, vdorov v računalnike, kraje identitete, računalniških vdorov in izsiljevanja.

Škorjanca obtožujejo, da je ustvaril program Butterfly (mariposa, metulj) Bot ali BFBOT in ga prodajal na Darkode, kjer ga je oglaševal kot program, ki lahko ukrade gesla za spletne finančne storitve uporabnikom internet explorerja in firefoxa. Ta program naj bi bil sposoben tudi spreminjati elektronske zapise.

Ameriška revija Forbes je poročala, da zdaj že deluje nova oblika Darkode, vendar na običajnem internetu, in naj bi imela 12.000 članov, ki trgujejo s programi in informacijami za računalniške vdore in krajo informacij s kriptovalutami, da se izognejo sledenju.