Alec Baldwin Svet24.si

Hollywoodski strokovnjaki: Alec Baldwin ni ...

osumljeni, umor družine đokić, goran džonić Svet24.si

Balistiki potrdili, da gre za morilsko orožje, v ...

katrinas (6) Svet24.si

Ženska trojnost kot izjemen energijski potencial

poroka dimnik frantar-xx Reporter.si

Kako je "suhceni in nebogljeni" Igor Zabret ...

metka-paragi Necenzurirano

"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" ...

Tatjana Mihelj, Maja Wagner Odkrito.si

Tatjana Mihelj presrečna, da ji ob strani stoji ...

dragic doncic Ekipa24.si

Hahaha, pravi NOREC! Dragić je pred tekmo želel ...

Svet

Američani nad novi poljski medijski zakon

Deli na:
Američani nad novi poljski medijski zakon

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes zavrnil kritiko ameriškega zunanjega ministrstva glede spremembe medijskega zakona. Premier je pozval Washington, naj podrobneje preuči zakon, saj da na Poljskem nimajo nobenih namer glede konkretnih televizij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po njegovih besedah nameravajo z zakonom zapolniti vrzeli, zaradi katerih so si lahko podjetja zunaj Evropske unije kupovala medije na Poljskem. "Tu ni nobenih namer glede konkretnih televizijskih programov," je dejal premier.

ZDA so v sredo izrazile ostre kritike na sredino sprejetje spornega medijskega zakona v parlamentu na Poljskem, ki bo omejil delovanje medijev v tuji lasti. Ameriško zunanje ministrstvo je vlado v Varšavi pozvalo, naj dokaže, da zagovarja demokratične vrednote in svobodo govora. Višji predstavniki zunanjega ministrstva so bili pred glasovanjem poljskega sejma tudi v stiku s poljskimi predstavniki, so še pojasnili v Washingtonu.

Zakon predvideva, da lahko licence za oddajanje prejmejo le še tisti tujci, ki imajo svoj sedež na območju evropskega gospodarskega prostora. Dodatno velja tudi, da prejemniki licenc ne smejo biti odvisni od tistih, ki imajo sedež zunaj evropskega gospodarskega prostora.

Po oceni kritikov je želela vlada z zakonom omejiti zasebno televizijo TVN, ki je prek holdinga, registriranega na Nizozemskem, v lasti ameriškega koncerna Discovery. Do vlade je namreč kritičen predvsem informativni program TVN24.

Zakon mora sicer potrditi še senat, kjer ima večino opozicija. Pred glasovanjem lahko dodajo še svoje dopolnitve zakona.

Loading...