Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani na volišča

Deli na:

Ameriški volivci bodo danes volili novega predsednika ZDA, tretjino zveznega senata, vseh 435 članov zveznega predstavniškega doma in 11 guvernerjev zveznih držav. Istočasno bo v posameznih zveznih državah potekalo najmanj 150 referendumov.

Ameriški volivci bodo danes volili novega predsednika ZDA, tretjino zveznega senata, vseh 435 članov zveznega predstavniškega doma in 11 guvernerjev zveznih držav. Istočasno bo v posameznih zveznih državah potekalo najmanj 150 referendumov.

Predsedniških kandidatov, ki so se uvrstili na glasovnice v vsaj eni zvezni državi, je letos več kot 60. Ti se potegujejo za zmago ali kot neodvisni kandidati ali pa na listah ene od 50 političnih strank. Dejanske možnosti za zmago imata le 47-letni demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama in 72-letni republikanski senator iz Arizone John McCain.

Na vzhodni obali ZDA, v zveznih državah New York, New Jersey, New Hampshire, Connecticut, Virginija, Maine in Indiana, se bodo volišča odprla ob 12. uri po srednjeevropskem času, to je ob 6. uri zjutraj po lokalnem času. Prva volišča se bodo zaprla v torek ob polnoči po srednjeevropskem času v Indiani in Kentuckyju.

Na zahodu ZDA, v zveznih državah Idaho, Kalifornija, Washington in Havaji, se bodo volišča zaprla v sredo ob 5. uri zjutraj po srednjeevropskem času, najdlje - do 7. ure zjutraj po srednjeevropskem času pa - pa bodo odprta na Aljaski. Do takrat bo zmagovalec predsedniške tekme najverjetneje že znan.

Zmagovalca bi bilo mogoče z veliko verjetnostjo napovedati že do 2. ure zjutraj v sredo po srednjeevropskem času, če bi demokratski kandidat Obama v skladu s predvolilnimi anketami zmagal v Virginiji, na Floridi in v Ohiu. V primeru zmage republikanca McCaina v teh zveznih državah bo odločilnega pomena izid volitev v Pensilvaniji, kjer se bodo volišča zaprla v sredo ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

Ameriške televizije bodo v sodelovanju z ameriško tiskovno agencijo AP pri napovedih zmagovalca na podlagi vzporednih volitev letos še posebej previdne - predvsem zaradi ugibanj o morebitnem prikritem rasizmu belih volivcev, ki bi lahko na vzporednih volitvah trdili, da so podprli temnopoltega Obamo, čeprav so v resnici volili za McCaina.

McCainu je sicer v zadnjih javnomnenjskih raziskavah pred volitvami tudi začela naraščati podpora v nekaterih od tistih držav, kjer je razlika med njim in Obamo tesna, zato previdnost pri napovedih v nobenem primeru ne bo odveč.

Za zmago mora predsedniški kandidat zbrati 270 elektorskih glasov, ki se med zvezne države delijo na podlagi števila prebivalstva.