zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Alejandro Chafuen: Spominjajoč se Miltona Friedmana

Deli na:
Alejandro Chafuen: Spominjajoč se Miltona Friedmana

Danes mineva stoeno leto od rojstva slavnega ekonomista Miltona Friedmana (1912-2006), ki se ga v video prispevku spominjata Alejandro Chafuen in Leonard Liggio iz Ekonomsko raziskovalne fundacije Atlas.

Je prerok svobodnega trga, oče neoliberalizma, avtor vplivnih ekonomskih teorij, ki jih danes skušajo izvajati v praksi. Milton Friedman je bil Nobelov nagrajenec za ekonomijo, svetovalec predsednikov in vlad, utemeljitev čikaške šole v ekonomiji. Njegove lekcije o privatizaciji, o svobodi trga so si k srcu vzeli od ZDA do Kitajske in lahko bi rekli, da ga ni prebivalca planeta, ki se ga njegovo delo ni nekako dotaknilo.

Človeška in politična svoboda nista nikoli obstajali in ne moreta obstajati brez ekonomske svobode, je vztrajal Friedman, oster kritik vmešavanja vlad in politike v gospodarstvo. Vloga vlade je po njegovem čiščenje in lajšanje poti svobodnemu trgu z deregulacijo trga. V gospodarstvu sme država imeti le zelo omejeno vlogo, nujna je fiskalna disciplina vlade. Za Friedmana je svobodni trg najučinkovitejši sistem, kar smo jih odkrili, ki omogoča ljudem, da svoje medsebojno sovraštvo postavijo v kot in plodno sodelujejo in si pomagajo.