Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Albanski premier čakal skoraj do zadnjega, da je priznal poraz na volitvah

Deli na:
Albanski premier čakal skoraj do zadnjega, da je priznal poraz na volitvah

Foto: Reuters

Albanski premier Sali Berisha je včeraj zvečer priznal poraz na nedeljskih parlamentarnih volitvah in odstopil tako s položaja premiera kot tudi predsednika demokratske stranke. Kot je dejal svojim podpornikom, prevzema odgovornost za poraz, ki ga je stal tretjega zaporednega mandata na čelu albanske vlade.

Glede na še vedno delne rezultate nedeljskih parlamentarnih volitev so zmagali opozicijski socialisti Edija Rame, ki so prejeli 53 odstotkov glasov oziroma 84 sedežev v 140-članskem parlamentu. Demokrati pa so prejeli 36 odstotkov glasov volivcev oziroma "le" 56 poslanskih mandatov. S tem je zdaj postalo jasno, da zmaga ni več mogoča, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenil Berisha.

Ramo je sicer obtožil, da je volitve dobil z obljubami, ki jih ne bo mogel uresničiti. Javno zdravstvo za vse in nižji davki je po njegovem mnenju nekaj, kar ne gre skupaj.

Berisha je sicer napovedal, da se umika s položaja predsednika demokratske stranke, vendar pa se ne umika tudi iz politike. Delo bo namreč nadaljeval kot poslanec, je še dejal v svojem prvem javnem nastopu po zaprtju volišč pred tremi dnevi.


Tedaj je sicer še upal na zmago in ni hotel prisluhniti pozivom Rame, naj prizna poraz. "Pojdimo kot enoten narod naprej proti združeni Evropi, ki si jo Albanci Albanije in Kosova zaslužijo," je dejal Berisha pred navdušenimi podporniki v nedeljo. Razcepljeno državo je pozval, naj zdaj preseže politične razlike in znova zažene propadlo gospodarstvo.

A zdaj bo moral v opozicijo. Zadnji dve desetletji je bil v Albaniji ena glavnih političnih figur, čeprav se je moral vseskozi otepati očitkov o korupciji in osebnem okoriščanju na račun političnih funkcij. Od leta 1992 do 1997 je bil predsednik države, nato pa je moral zaradi finančnega škandala, ki je povzročil že skoraj v državljansko vojno, odstopiti.

Leta 2005 se je vrnil kot premier, a so oba njegova mandata na čelu vlade prav tako pretresali korupcijski škandali, v katere so bili vpleteni njegovi ministri. Mnogi so se zato morali posloviti.

Zdaj pa ga bo nasledil nekdanji župan prestolnice Tirana, mednarodno priznani slikar Edi Rama. Župan Tirane je bil med letoma 2000 in 2011, in kot pravi, si je na tem položaju pridobil izkušnje tudi za vodenje vlade. A po drugi strani kritiki opozarjajo, da bo težko spremenil prakse, ki so bile značilne za Berisho. To, da je na svojo stran dobil tudi nekatere politike z najbolj dvomljivim slovesom, ne more biti dober znak, še navaja dpa.