Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Aktivisti pozivajo Savdijke, naj se požvižgajo na prepoved vožnje

Deli na:
Aktivisti pozivajo Savdijke, naj se požvižgajo na prepoved vožnje

Foto: Reuters

Aktivisti so pozvali Savdijke, naj sedejo za volan avtomobila ob prvi obletnici kampanje Women2Drive, ki se je končala z aretacijami oseb, ki so kljubovali prepovedi. V Savdski Arabiji je namreč ženskam prepovedano voziti avtomobile in druga motorna vozila.

"Ključ do konca prepovedi vožnje za ženske v Savdski Arabiji je v ženskah samih," so sporočili iz pobude Women2Drive.

Iniciativa poziva ženske, ki imajo vozniška dovoljenja iz tujine, naj v nedeljo ob prvi obletnici kampanje sedejo za volan in dokumentirajo svojo vožnjo. V sporočilu za javnost so prav tako pozvali moške, naj sedejo na sopotnikov sedež in podprejo svoje žene, matere in sestre pri kljubovanju prepovedi.

Sporočili so še, naj ženske preplavijo urade za promet z vlogami za vozniško dovoljenje, čeprav jih ženskam ne izdajajo. Nato pa naj se na urad zaradi tega pritožijo.


Skoraj 600 ljudi je v sredo prosilo savdskega kralja Abdulaha, naj dovoli ženskam voziti motorna vozila. Savdska Arabija je edina država na svetu, ki ženskam to prepoveduje. V peticiji so kralja konservativne monarhije pozvali, naj spodbudi ženske, ki so pridobile vozniška dovoljenja v sosednjih državah, naj začnejo voziti, ko bo to potrebno. Prav tako pozivajo k ustanavljanju avtošol za ženske.

V peticiji pa so se kralju zahvalili, da je ženskam dodelil volilno pravico na lokalnih volitvah, ki bodo leta 2015.

Veliko Savdijk je od začetka kampanje lani vozilo in bilo zaradi tega aretiranih in prisiljenih v podpis zaobljube, da ne bodo več nikoli vozile. Kampanja, ki se je razširila prek družbenih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, je bila največja množična akcija proti prepovedi od leta 1990, ko je bilo aretiranih in kaznovanih 47 Savdijk, ki so protestirale v avtomobilih.

V Savdski Arabiji ženskam vožnje motornih vozil izrecno ne prepoveduje noben zakon, vendar je notranji minister po takratnem protestu uradno uvedel prepoved, poroča francoska tiskovna agencija AFP.