Revija Reporter
Svet

Ajatola: Maščevanje Izraelu je "dolžnost Teherana"

STA
462

31. jul. 2024 13:41 Osveženo: 13:43 / 31. 7. 2024

Deli na:

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej

Profimedia

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, je danes po atentatu na političnega vodjo palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanijo dejal, da je maščevanje Izraelu za njegovo smrt dolžnost Teherana. V iranski prestolnici, kjer je bil Hanija ubit, naj bi v četrtek potekala pogrebna slovesnost. V Iranu so danes tudi razglasili tridnevno žalovanje.

Ajatola Ali Hamenej je danes dejal, da je maščevanje "dolžnost Teherana", saj se je uboj zgodil v iranski prestolnici. Ob tem je dodal, da je Izrael s tem dejanjem ponudil razloge za "ostro kazen".

"Zločinski sionistični režim je umoril našega gosta v naši hiši," je Hamenej sporočil na svoji spletni strani. "Sledila bo huda kazen," je opozoril.

Vlada v Teheranu je po smrti Hanije v državi razglasila tridnevno žalovanje, poročajo tuje tiskovne agencije.

V iranski prestolnici naj bi v četrtek potekala tudi pogrebna slovesnost za Hanijo, nato pa bodo njegove posmrtne ostanke še isti dan prepeljali v Katar, kjer bo v petek pokopan v prestolnici Doha, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočilo gibanje Hamas.

Teheran je po atentatu na političnega voditelja Hamasa danes sklical tudi nujno sejo sveta za nacionalno varnost, da bi razpravljali o možnih odzivih Irana.

Iranska revolucionarna garda je davi sporočila, da sta bila Hanija in njegov telesni stražar ubita v napadu na rezidenco v Teheranu, kjer se je vodja Hamasa v torek udeležil inavguracije iranskega predsednika Masuda Pezeškiana.

Izrael, ki mu Hamas in Iran pripisujeta odgovornost za napad, se uradno še ni odzval. Izraelsko vodstvo je sicer v preteklosti obljubilo maščevanje voditeljem Hamasa zaradi napada njegovih pripadnikov na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani.