sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

AI: V ruskih napadih v Siriji umrlo več sto civilistov

Deli na:
AI: V ruskih napadih v Siriji umrlo več sto civilistov

Foto: Reuters

Mednarodna organizacija Amnesty International je pozvala k neodvisni preiskavi informacij, da so ruski zračni napadi v Siriji terjali več sto civilnih žrtev. Medtem ko ruske oblasti trdijo, da napadajo samo "teroristične" tarče v Siriji, AI trdi, da je bilo v zgolj šestih napadih v Homsu, Idlibu in Alepu ubitih najmanj 200 civilistov.

"Po nekaterih napadih so na poročila o civilnih žrtvah odgovorili z zanikanjem, po drugih so se enostavno zavili v molk," navaja AI. Zato je ključno, da se domnevne kršitve preišče neodvisno in nepristransko, je dejal direktor za Bližnji vzhod in severno Afriko pri AI Philip Luther.

Poročilo AI o civilnih žrtvah v Siriji izpostavlja, da je Rusija morda uporabila mednarodno prepovedano kasetno strelivo in nevodene bombe na poseljenih območjih.

Na podlagi pogovorov s pričami in preživelimi poročilo tudi navaja, da so ruske oblasti morda lagale, da bi prikrile škodo na mošeji in poljski bolnišnici, povzročeno v zračnem napadu.

"Nekateri ruski zračni napadi so neposredno ciljali civiliste ali civilne objekte na poseljenih območjih brez dokazov o vojaških tarčah ali celo zdravstvene objekte, njihov rezultat pa so bile smrt in poškodbe civilistov. Takšni napadi morda predstavljajo vojne zločine," je dejal Luther.

"Rusija mora končati nediskriminatorne in druge nezakonite napade. Ustaviti morajo vsakršno uporabo kasetnega streliva in prenehati uporabljati nevodene bombe na civilnih območjih," je pozval Luther.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je zavrnil očitke AI. "Preučili smo poročilo. Znova niso objavili nič konkretnega ali novega, le klišeje in ponaredke, ki smo jih že večkrat razkrili," je povedal Konašenkov.

"AI samozavestno trdi, da ni nobenih vojaških tarč ali skrajnežev na območjih, ki so jih domnevno zadela ruska letala. A tega ne morejo vedeti in nikakor preveriti," je zatrdil Konašenkov in dodal, da gre za prazne očitke brez dokazov, ki so osnovani na napačnih virih.

"Celo v uvodu je zapisano, da so bila vsa navedena dejstva raziskovana na daljavo, z informacijami, prejetimi preko telefonskega spraševanja tako imenovanih lokalnih aktivistov," je poudaril Konašenkov. Med drugim je navedel trditev iz poročila, da so v ruskih napadih zadeli bolnišnici, istočasno pa je zapisano, da "priče niso ne videle ne slišale letala".