Revija Reporter
Svet

Nora Evropa: džihadist IS sanja o kalifatu in živi od socialne podpore belgijske države

M. M.

2. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

"Žal mi je, da sem se vrnil. Želim živeti v kalifatu," je za CNN izjavil belgijski džihadist, ki se je iz Sirije vrnil v domovino.

Michael Delefortrie je bil rojen v običajni belgijski katoliški družini, bil je celo ministrant. Nato se je spreobrnil v islam in postal Younnes, ki se je šel v Sirijo borit v vrstah Islamske države. Po vrnitvi domov zdaj na glas razlaga, kako mu je žal, da ni še vedno v Siriji. Islamska država je bila zanj kraj, kjer je lahko bil "100-odstotno musliman" in sanja, da bo zahodno demokracijo nadomestila najstrožja oblika šeriata.

Nisem Belgijec, sem musliman, je bil džihadist odkrit v pogovoru za CNN. Kljub temu se ni obotavljal prejemati socialno podporo belgijske vlade. Dokler je bil nezaposlen je dobival okoli 500 evrov. "Če hočejo, da ostanem tu, mi morajo plačati," je izzival v kamero CNN. Zdaj se sicer preživlja s popravilom koles.

Trikrat poročeni Delefortrie je enega svojih sinov celo poimenoval po Osami bin Ladnu. Ponosen sem nanj, ta mož je junak, pravi o arhitektu terorističnih napadov 11. septembra. Islamski državi se je pridružil, ker je bila najbolj skrajna oziroma po njegovi logiki najbolj predana borbi v imenu Alaha.

O zločinih Islamske države pravi, da gre pač za vojno območje. Take stvari so v vojni normalne, opravičuje obglavljanja in pokole, ki so jih zagrešili džihadisti IS. Vztraja, da ni sam nikogar ubil, celo ustrelil naj ne bi nikogar. Vseeno brani druge džihadiste in njihove zločine, tudi take, ki so se s svojimi barbarskimi dejanji hvalili na družabnih omrežjih. "V javnosti ne kritiziramo muslimanov," pravi. In pa: "Mladi ljudje so, kdo se ne bi postavljal."

Delefortrie je eden okoli 5000 džihadistov iz zahodnih držav, ki so se pridružili Islamski državi v Siriji in Iraku. Sam tam ni dolgo ostal in po dveh mesecih je šel nazaj v Evropo. Po vrnitvi v Belgijo je bil aretiran in obtožen terorizma, dva meseca je prebil v priporu, nato pa dobil le pogojno kazen. Trdi, da ni prišel nazaj kot terorist, pač pa zgolj živet in širit islam. Ne obžaluje pa terorističnih napadov v Parizu in Bruslju, ki so jih zagrešili njegovi nekdanji soborci v IS. Pokole v evropskih prestolnicah vidi kot povračilo za zahodno bombardiranje Islamske države v Siriji in Iraku. "Če napadaš ljudi, te bo včasih kdo napadel nazaj," brani teroriste.