Aria SF Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zagorela superjahta italijanskega ...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

77 let po Hirošimi svet spet ogroža jedrska pošast

Deli na:
77 let po Hirošimi svet spet ogroža jedrska pošast

Eksplozija atomske bombe v Hirošimi 6. avgusta 1945. - Foto: US Armed Forces

V japonski Hirošimi bodo danes obeležili spomin na eksplozijo atomske bombe, ki je pred natanko 77 leti uničila mesto in terjala okoli 80.000 življenj. Spominske slovesnosti se bo udeležil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je opozoril, da se svet sooča z največjo jedrsko nevarnostjo od vrhunca hladne vojne.

Na to je opozoril v času groženj Rusije, ki je napadla Ukrajino, z uporabo jedrskega orožja, ter naraščanja napetosti na Korejskem polotoku in na Bližnjem vzhodu.

Kot so sporočili iz ZN, se bo poklonil žrtvam napadov z atomsko bombo v Hirošimi in Nagasakiju ter vsem žrtvam druge svetovne vojne. Izpostaviti želi tudi pomen pregledne konference pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, ki poteka v New Yorku. Svetovne voditelje bo znova pozval k uničenju zalog jedrskega orožja. Srečal se bo z visokimi japonskimi predstavniki in preživelimi.

Uporaba atomske bombe v Hirošimi pred 77. leti pomeni prvo uporabo jedrskega orožja med vojno. Štiri tone težka atomska bomba ZDA iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oz. Deček, je nad Hirošimo 6. avgusta 1945 ob 8.15 po lokalnem času eksplodirala in uničila okoli 90 odstotkov mesta. Takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je zaradi posledic eksplozije skupno število žrtev doseglo okoli 140.000.

Tri dni kasneje je podobna usoda doletela še mesto Nagasaki. Eksplozija bombe z imenom Fat man oz. Debelinko s plutonijevo sredico je zahtevala okoli 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami pa je kasneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. Šest dni kasneje je Japonska kapitulirala in druga svetovna vojna se je končala tudi na azijsko-tihomorskem območju.