Donald Trump, Melania Trump, Barron Trump Svet24.si

Melania Trump v skrbeh za sina Barrona

zebra Svet24.si

VIDEO: Po ulicah Seula divjala pobegla zebra

miha-šalehar Necenzurirano

Zakaj imamo Magno raje kot Miho Šaleharja ...

kardinal franc rode bobo Reporter.si

Uporniški pater Roblek razkriva grehe kardinala ...

slovenija trening mm Ekipa24.si

Fantastični prizori s treninga! To, kar je ...

ursa bogataj sprejem 2 Njena.si

Olimpijska prvakinja Urša Bogataj bo postala ...

klinec Ekipa24.si

Kakšna drama! Ema Klinec do zadnjega trepetala za...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

77 let po Hirošimi svet spet ogroža jedrska pošast

Deli na:
77 let po Hirošimi svet spet ogroža jedrska pošast

Eksplozija atomske bombe v Hirošimi 6. avgusta 1945. - Foto: US Armed Forces

V japonski Hirošimi bodo danes obeležili spomin na eksplozijo atomske bombe, ki je pred natanko 77 leti uničila mesto in terjala okoli 80.000 življenj. Spominske slovesnosti se bo udeležil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je opozoril, da se svet sooča z največjo jedrsko nevarnostjo od vrhunca hladne vojne.

Na to je opozoril v času groženj Rusije, ki je napadla Ukrajino, z uporabo jedrskega orožja, ter naraščanja napetosti na Korejskem polotoku in na Bližnjem vzhodu.

Kot so sporočili iz ZN, se bo poklonil žrtvam napadov z atomsko bombo v Hirošimi in Nagasakiju ter vsem žrtvam druge svetovne vojne. Izpostaviti želi tudi pomen pregledne konference pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, ki poteka v New Yorku. Svetovne voditelje bo znova pozval k uničenju zalog jedrskega orožja. Srečal se bo z visokimi japonskimi predstavniki in preživelimi.

Uporaba atomske bombe v Hirošimi pred 77. leti pomeni prvo uporabo jedrskega orožja med vojno. Štiri tone težka atomska bomba ZDA iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oz. Deček, je nad Hirošimo 6. avgusta 1945 ob 8.15 po lokalnem času eksplodirala in uničila okoli 90 odstotkov mesta. Takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je zaradi posledic eksplozije skupno število žrtev doseglo okoli 140.000.

Tri dni kasneje je podobna usoda doletela še mesto Nagasaki. Eksplozija bombe z imenom Fat man oz. Debelinko s plutonijevo sredico je zahtevala okoli 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami pa je kasneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. Šest dni kasneje je Japonska kapitulirala in druga svetovna vojna se je končala tudi na azijsko-tihomorskem območju.