državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zver na soočenju: Ukrepati je treba »zdaj, tu in takoj«

Deli na:
Zver na soočenju: Ukrepati je treba »zdaj, tu in takoj«

Foto: Primož Lavre

Predsedniški kandidati so se na televizijskem soočenju na POP TV izpostavili pomembnost reform, a tudi dogovorov tako med političnim vrhom kot s socialnimi partnerji. Strinjali so se, da je treba skupaj najti prave poti iz trenutne krize, prav tako bi se vsi trije odpovedali pokojninskemu privilegiju, ki bi ga imeli kot nekdanji predsedniki.

Med drugim so kandidati spregovorili o predlaganih vladnih reformah in stališčih sindikatov, ki so zaradi nestrinjanja z načinom razreševanja krize v državi za november napovedali demonstracije.

Kandidat SDS in NSi Milan Zver je ob tem dejal, da ta hip ne bi podprl sindikatov, čeprav so protesti legitimni. Izrazil je namreč pričakovanje, da bodo sindikati razumeli trenutne razmere, saj je po njegovem mnenju treba ukrepati. Kot je dejal Zver, je treba ukrepati "zdaj, tu in takoj".

Pravica do svobode izražanja je po ocenah neodvisnega kandidata in aktualnega predsednika Danila Türka temeljna človekova pravica, ki se je ne sme omejevati. Verjame tudi, da se bo do konca leta dalo doseči dobre odločitve.

Kandidat SD Borut Pahor medtem razume tako sindikate kot vlado, ki po njegovih besedah "čutita nemoč". Kot pravi, je treba doseči dogovor političnih strank o ukrepih, ki so nujni za izhod iz krize, hkrati pa še okrepiti socialni dialog in zaupanje med socialnimi partnerji. Po njegovem mnenju je namreč zadnji čas, ko je treba doseči dogovor, saj se bo v nasprotnem primeru tudi tokrat pri sindikatih potrpežljivost končala in bo prišlo do referendumov.

Vsi trije bi se sicer bili pripravljeni odpovedati pokojninskemu privilegiju, ki bi ga imeli kot nekdanji predsedniki. Slednji imajo namreč pravico, da poleg osnovne pokojnine prejemajo še 80 odstotkov plače aktualnega predsednika.


Zver je dejal, da kandidira predvsem zaradi trenutne politične blokade, ki "močno zavira nadaljnji razvoj Slovenije". Po njegovem mnenju bi morali strniti vrste ves politični vrh in socialni deležniki ter skupaj poiskati izhod iz krize.

Türk pa kandidira zato, ker mu ljudje zaupajo, saj se ves čas pri podpori javnosti tudi v sedanjih težjih časih kaže, da zaupanje ostaja in raste, je poudaril.

"Zaradi izkušenj, političnega karakterja in vizije," pa je na vprašanje, zakaj bi bil primeren za predsednika države, odgovoril Pahor. "Sem živ dokaz na dveh nogah, da se brez skupnega dialoga in dogovora Slovenija ne bo izvlekla iz krize," je povedal in dodal, da so Slovenci sicer majhen narod, a zelo veliki, če stopijo skupaj.

Pahor se ni mogel izogniti vprašanju o tako imenovanih "stricih iz ozadja", vendar je dejal, da o konkretnih imenih ne bo govoril, saj da javnost te lahko ugane tudi sama. Ob tem je pojasnil, da je kot nekdanji predsednik vlade in tudi predsednik DZ ravnal tako, kot je menil, da je prav za skupno dobro.

Kandidati so spregovorili tudi o situaciji, ko predsedniku vlade sodijo zaradi suma korupcije, prvaka opozicije pa sumijo zlorabe položaja. Türk je odgovarjal na vprašanje, ali bi znova predlagal Zorana Jankovića za mandatarja. Kot je dejal, za mandatarja ne bi predlagal nekoga, ki ga bremeni pravnomočna obtožnica ali obtožni predlog. Če bi bil Janković v položaju, v kakršnem je danes Janša, ga ne bi predlagal.

Zver pa pravi, da kadar nekdo zmaga na volitvah, mu je treba najprej ponuditi mandatarsko funkcijo. Po njegovih besedah je treba upoštevati načelo nedolžnosti, vse do pravnomočne obsodbe. Pahor pa opozarja, da bosta tako Janša kot Janković iskala svojo pravico, do takrat pa morata ravnati primerno.