Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Županski kordon proti Jankoviću

Deli na:

Zoran Janković naj bi se na premierski stolček zavihtel s podporo vplivnih županov, a ti zavračajo sodelovanje z njim. Bremenijo ga tudi neplačani računi za Stožice, ki jih brez pomoči vladajoče politike ne bo mogel odplačati, SD pa ni pripravljena iti na roko morebitnemu konkurentu na državnozborskih volitvah leta 2012.

Zoran Janković naj bi se na premierski stolček zavihtel s podporo vplivnih županov, a ti zavračajo sodelovanje z njim. Bremenijo ga tudi neplačani računi za Stožice, ki jih brez pomoči vladajoče politike ne bo mogel odplačati, SD pa ni pripravljena iti na roko morebitnemu konkurentu na državnozborskih volitvah leta 2012.

Če bo ljubljanski župan Zoran Janković želel oblikovati svojo listo na državni ravni, bo potreboval podporo uspešnih županov v drugih slovenskih občinah. V njih vidi vire in modele za novo politično elito nekdanji Pahorjev svetovalec Sebastjan Jeretič, ki Jankoviću v primeru državnega nastopa napoveduje 40 odstotkov glasov. Toda Janković ima zelo močne nasprotnike predvsem na vzhodu države: proti njemu so se že povezali mariborski župan Franc Kangler, celjski župan Bojan Šrot in soboški župan Anton Štihec. Jankoviću ni naklonjen niti koprski župan Boris Popovič, ki bo moral županski stolček še braniti.

Da Zorana Jankovića zanima premierski položaj, potrjuje tudi sprememba njegovega javnega nastopanja po vnovični izvolitvi za ljubljanskega župana. Tiskovnih konferenc, na katerih je običajno nastopal s pozicije moči, ni več, poleg tega se udeležuje državnih prireditev, denimo ob dnevu Rudolfa Maistra minuli teden. Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je v intervjuju za Reporter prejšnji teden napovedal, da bo Zoran Janković premierja Boruta Pahorja zamenjal že pred iztekom mandata in se s tega položaja odpravil na državne volitve: »Nenadoma boste lahko slišali, da se Janković zavzema za Prekmurje, pa Maribor in Koroško, in govori, da je do sedaj dobro skrbel za Ljubljano, odslej pa bo za vse.«

Računi brez krčmarja
Toda za uspešen nastop na državnih volitvah se mora Zoran Janković povezati z uspešnimi župani večjih občin. Razvpiti strokovnjak za politični marketing Sebastjan Jeretič, ki po sporu s premierjem Pahorjem računa na Jankovića, je v intervjuju za Delovo prilogo Ozadja med potencialnimi Jankovićevimi zavezniki omenil tudi koprskega župana Borisa Popoviča in ptujskega župana Štefana Čelana. Ti uspešni župani naj bi bili temelj nove politične elite, ki bi vodila državo. Če bi Janković nastopil na državnih volitvah čez dve leti, je prepričan, da bi »s pravilnim delovanjem pridobil 40 odstotkov volivcev, kolikor jih ni še nihče doslej.«


Na naše vprašanje je Jeretič dejal, da trenutno še ne potekajo kakršnikoli pogovori o povezovanju med Jankovićem in drugimi župani, vendar napoveduje, da bo do tega prišlo zadnje leto pred volitvami. Poleg omenjenih županov je zanj primer nove generacije politikov tudi novi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je na letošnjih volitvah premagal dolgoletnega župana in svojega nekdanjega kolega v SD Janka Vebra. Če bi Janković dosegel 40 odstotkov, bi po Jeretičevem prepričanju SD volilo le še okoli osem odstotkov volivcev.

S takimi ocenami se seveda ne strinja glavni tajnik SD Uroš Jauševec, ki napoveduje, da bo Borut Pahor v igri za premierja tudi na prihodnjih volitvah. Ljubljanski župan po njegovem prepričanju ne bo kandidiral na državnozborskih volitvah, saj ima za sabo hipoteko v neplačanih računih za stadion v Stožicah, zaradi česar o potrebuje pomoč Pahorjeve vlade. Brez njene podpore bodo njegovo kandidaturo onemogočili upniki in podizvajalci, ki bodo šli v akcijo, pravi Jauševec.

VEČ V TISKANI IZDAJI