Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župani v neurju prizadetih občin: Katastrofa! (FOTO)

Deli na:
Župani v neurju prizadetih občin: Katastrofa! (FOTO)

Poplavljala je tudi Medija. - Foto: Facebook - Roni Semec

Hudo neurje z močnim vetrom, nalivi in točo je v nedeljo po za zdaj zbranih podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje zajelo območje 63 občin po državi. Po teh podatkih je bilo najhuje v občinah Zagorje ob Savi, Rogatec in Rogaška Slatina, hudo je bilo tudi na Ptuju. Župan Rogatca Martin Mikolič je za STA razmere označil kot katastrofo, podobno pa pravi tudi ptujska županja Nuška Gajšek.

V nedeljo popoldne so nalivi, nevihte in močna neurja z vetrom zajela osrednji in vzhodni del Slovenije. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo najhuje v občinah Zagorje ob Savi, Rogatec in Rogaška Slatina, kjer sta zaradi povečanega pretoka poplavljali reki Medija in Sotla. Hude posledice je neurje povzročilo tudi na Ptuju in okolici, poplavljali so tudi nekateri vodotoki v Zasavju in v Posotelju.

Na upravi za zaščito in reševanje so po za zdaj zbranih podatkih zabeležili 374 dogodkov v 63 občinah po državi. Gasilci 405 prostovoljnih gasilskih društev in 13 poklicnih enot so prečrpavali vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih objektov, poslovnih zgradb, trgovin, prav tako so vodo prečrpavali iz prostorov osnovnih šol in gostišč. Zalilo je več odsekov cest, gasilci so čistili prepuste ter sanirali več plazov.

Zaradi udarov strel ali podrtega drevesa na elektroenergetske vode je zagorelo več drogov in stanovanjski objekt v občini Videm. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa ter odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov.

"Praktično vse šole v občini so poškodovane in zalite"

Ptujska županja Nuška Gajšek, ki je bila že v nedeljo popoldne takoj po neurju z močnim vetrom in obilnimi padavinami vključena v aktivnosti za odpravljanje posledic ujme, si je zjutraj ogledala razmere na terenu. Kot je povedala, je katastrofa velika, prizadeta je tudi večina javnih zavodov, pri odpravi posledic pa pričakuje pomoč države.

"Ob jutranjem pregledu javnih stavb in zavodov smo ugotovili, da je skoraj vsaka prejela svoj delež neurja. Škoda je sicer še v postopku popisovanja, a je že zdaj mogoče reči, da je velika. V zasebnih stavbah nismo bili, a predvidevamo, da je tudi tam bilo precej škode," je povedala Gajškova.

V neurju so bili prizadeti tudi številni kulturni objekti, med drugim Miheličeva galerija, posledice so vidne na gradu in dominikanskem samostanu. Veliko škode je v vrtcih, domu upokojencev, zdravstvenem domu in v bolnici, kjer je poplavilo kletne prostore.

"Praktično vse šole v občini so poškodovane in zalite v kletnih prostorih. Zelo me je strah morebitnega današnjega deževja, saj je marsikateri objekt še odprt," je dejala ptujska županja in povedala, da je tudi v mestnem parku veliko dreves poškodovanih, zato občane pozivajo, da se ne zadržujejo pod njimi.

Na občini po njenih besedah sicer imajo določen fond za odpravo posledic naravnih nesreč, a tako razsežne škode ne bodo mogli pokriti sami. Z državne strani si bo škodo danes ogledala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki tudi sicer prihaja iz teh krajev, županja je govorila tudi z okoljskim ministrom Simonom Zajcem.

Kot je danes še povedala, zdaj poskušajo priti tudi do premierja Marjana Šarca, da bi si škodo ogledal na terenu. "Absolutno pričakujemo pomoč države, saj takšnih razsežnosti škode sami ne moremo odpraviti," je dejala in povedala, da je neurje prizadelo tudi mestno hišo, saj jim je zalilo arhiv.

Poveljnik ptujskih gasilcev in vodja intervencije Primož Korošak je povedal, da so njihove enote še vedno na terenu, razmere pa se počasi umirjajo. Šlo je za največjo intervencijo v zadnjih petih letih, saj so posredovali že na več kot 200 lokacijah.

Opravljali so od črpanja vode iz objektov do odstranjevanja dreves in pokrivanja streh. Reševali so poplavljena vozila v podvozih. "Šlo je za nesrečo, ki jo je povzročil močan veter in ogromna količina padavin v kratkem času, zaradi česar so se zamašili odtočni jaški," je povedal Korošak.

Skupaj je pri odpravljanju posledic v nedeljo in danes sodelovalo že več kot 220 gasilcev, pričakujejo še nekaj dodatne pomoči, sicer pa jih je glede na razmere za zdaj dovolj. Črpanja počasi zaključujejo, nekaj je še odkritih objektov, pri čim hitrejšem odpravljanju posledic jim pomagajo tudi številni drugi, od komunalnih delavcev do krovcev.


Med najbolj zahtevnimi intervencijami je Korošak omenil odpravljanje posledic odkrite strehe na bloku na Kraigherjevi ulici, kjer je delo potekalo na višini, sicer pa je bilo podobnih primerov na Ptuju še nekaj, zaradi česar so delo v nočnih urah prekinili, danes pa ga nadaljevali tudi na omenjenih bolj zahtevnih objektih.

Ker so danes spet napovedane padavine, so na to pripravljeni, čeprav ne vedo kaj točno napovedi pomenijo za Ptuj in okolico. "Enote so pripravljene, del ekip danes počiva in stvari bomo izpeljali, če bo to potrebno. Težava je pri začasno pokritih objektih, kjer se lahko zgodi, da jih bomo morali znova prekrivati," je še dejal Korošak.

"Tudi najstarejši ljudje ne pomnijo česa takšnega"

V občini Rogatec je po oceni župana Martina Mikoliča škoda po nedeljski ujmi ogromna. "Tudi najstarejši ljudje ne pomnijo česa takšnega, kar se je včeraj dogajalo na območju Občine Rogatec. To je bila katastrofa," je za STA dejal župan.

Med drugim je poplavilo občinsko stavbo in muzej na prostem, klopi na območju parkirišča za avtodome je odneslo tudi do 300 metrov stran. K sreči ni poplavilo vrtca in šole ter športne dvorane, je pa zalilo igrišče z umetno travo, tako da je samo na tem igrišču za okoli 300.000 evrov škode, saj ni več uporabno, je povedal župan.

Kot je še opisal, so manjši vodotoki z območja Donačke gore narasli v hudournike in zalivali kmetijske površine in objekte, poškodovali javno infrastrukturo, na nekaterih območjih Rogatca je bilo od pol do enega metra vode. Močan veter je odkrival strehe v Rogatcu, na območju krajevne skupnosti Donačka gora pa predvsem strehe na gospodarskih objektih.

Gasilci so bili na intervencijah do sredine noči in črpali vodo iz objektov, aktivnosti pa se nadaljujejo tudi danes. V ujmi po zdaj znanih podatkih ni bilo poškodovanih, so pa domačini ob deročem potoku iz avta rešili enega človeka, je še povedal župan. Na občini so od uprave za zaščito in reševanje že dobili poziv za izpolnitev obrazca glede ocene škode, tako da bi lahko nato stekli ostali postopki glede ocene škode, ki tako zdaj še ni znana.

Posledice ujme si bo danes ponekod na terenu ogledala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Med drugim bo obiskala prizadete kmetije na območju Hajdine in Ptuja, ogledala si bo tudi poškodovana hmeljišča.

V Občini Rogaška Slatina ujma najbolj prizadela območje Kostrivnice

Nedeljsko neurje, predvsem pa močan veter sta na območju Občine Rogaška Slatina povzročila ogromno škode. Najbolj je prizadeta krajevna skupnost Kostrivnica z okoli 1400 prebivalci, kjer je redko katera streha ostala nepoškodovana. Močno je poškodovan planinski dom na Boču, do tja je neprevozna cesta iz Poljčan, veliko je škode v gozdovih.

Na območju Kostrivnice so poškodovane strehe na stanovanjskih in gospodarskih objektih, prav tako je poškodovana cerkev, kjer danes poteka sanacija. Razkrilo je tudi gasilski dom v Kostrivnici in posledično prizadelo osrednjo, popolnoma obnovljeno dvorano, delno je razkrilo tudi tamkajšnji vrtec, je za STA razmere danes opisal tajnik Občine Rogaška Slatina in namestnik predsednika občinskega štaba civilne zaščite Marjan Čuješ.

Meteorna voda je zalila prostore knjižnice v Rogaški Slatini, a naj škoda ne bi bila velika, zaradi poplavljanja so imeli več težav v zbirnem centru javnega komunalnega podjetja.

Precejšnjo škodo je utrpel planinski dom na Boču, utrgalo je namreč velik del strehe. Na območju Boča je po zdajšnjih ocenah stroke zaradi vetroloma okoli 2000 kubičnih metrov podrtega drevja. Cesta do planinskega doma na Boču je iz smeri Poljčan zaradi deloma zelo močno poškodovanega cestišča zaprta, na cesto se je podrlo tudi veliko drevja. Je pa iz smeri Rogaška Slatina cesta na Boč prevozna, je povedal Čuješ.

V nedeljo je ob ujmi na teren takoj odšlo prek sto gasilcev, ki so šli pomagat prečrpavat vodo iz objektov, odstranjevali so številna podrta drevesa, predvsem pa so pomagali prekrivati odkrite strehe, s čimer nadaljujejo tudi danes. Z deli hitijo, saj je za danes vnovič napovedano deževje. Zato na občini vse ljudi tudi pozivajo, da naj, če lahko, priskočijo na pomoč pri čiščenju prepustov.