oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župan ovaden zaradi prirejanja razpisa za avtobusne prevoze šolskih otrok

Deli na:
Župan ovaden zaradi prirejanja razpisa za avtobusne prevoze šolskih otrok

Foto: Bobo

Mariborski kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper štiri osebe zaradi suma prirejanja razpisa za avtobusne prevoze šolskih otrok. Med četverico sta po policijskih navedbah vidnejša predstavnika ene od lokalnih skupnosti na območju Policijske uprave Maribor. Po poročanju časnika Večer sta to župan in direktor uprave Občine Sveta Trojica.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, so na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in sostorilstva pri tem kaznivem dejanju ter kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva.

Kazenska ovadba je bila po navedbah mariborske policijske uprave podana zoper dva vidnejša predstavnika ene od lokalnih skupnosti na območju Policijske uprave Maribor in dve odgovorni osebi gospodarske družbe, ki ima prav tako sedež na območju te policijske uprave.

Osumljena sta v poletnih mesecih leta 2014 pri postopku javnega naročila izvedbe avtobusnih prevozov šolskih otrok za območje občine zlorabila svoj položaj in javni razpis izvedla tako, da sta v razpisno dokumentacijo vpisala eno izmed meril za izbiro ponudnika, ki je neprimerna za dejavnost avtobusnih prevozov oz. za katero sta vedela, da jo izpolnjuje že vnaprej določen oz. njun "favorizirani" ponudnik, ki je bil na koncu razpisnega postopka izbran tudi kot najugodnejši ponudnik, pojasnjuje policija.

Poleg tega je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da je bila pred uradnim in javnim odpiranjem ponudb na občini nezakonito odprta ponudbena ovojnica konkurenčnega ponudnika, s čimer sta osumljena bila že pred javnim odpiranjem natančno seznanjena s konkurenčno ponudbo, ki je bila znatno ugodnejša od tiste, ki sta jo osumljena favorizirala. Potem ko sta se že pred postopkom javnega odpiranja ponudb seznanila s tem, da je konkurenčna ponudba ugodnejša od ponudbe favoriziranega ponudnika, je tudi slednji po njunih navodilih ponudbo sproti prilagajal kot najugodnejšo. Prav tako je bil po uradnem odpiranju ponudb zamenjan del ponudbene dokumentacije oz. dopisovanje.

Eden od osumljencev je po navedbah policije kasneje neupravičeno odpiranje ponudb in zlorabo uradnega položaja skušal prikriti tudi s ponarejanjem uradnih listin, zato je utemeljeno osumljen kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva.

Po ugotovitvah policije sta osumljenca z zlorabo uradnega položaja drugima osumljencema, odgovornima osebama gospodarske družbe pridobila nekaj manj kot 180.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Po navedbah spletne izdaje časnika Večer sta ovadena župan in direktor občinske uprave Občine Sveta Trojica, Darko Fras in Srečko Aleksander Padovnik.

Za zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva pa zapor do treh let.