GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župan občine Radenci Roman Leljak bo Titovo cesto preimenoval po zdravniku Anteju Šariću, predvojnemu lastniku Radenske

Deli na:
Župan občine Radenci Roman Leljak bo Titovo cesto preimenoval po zdravniku Anteju Šariću, predvojnemu lastniku Radenske

Župan občine Radenci Roman Leljak. - Foto: Bobo

Prihodnji četrtek bo občinski svet občine Radenci na predlog župana Romana Leljaka glasoval o preimenovanju Titove ceste po zdravniku dr. Anteju Šariću, ki je bil zaslužen za razvoj zdravilišča pred drugo svetovno vojno.

Leljak zatrjuje, da ima za predlog dovolj podpore občinskih svetnikov, nasprotujejo mu zgolj svetniki iz vrst SD in občani, ki skušajo preimenovanje Titove ceste preprečiti z zbiranjem podpisov za referendum. Občina bo vsem 83 stanovalcem, ki živijo na tej ulici, v celoti povrnila stroške za izdelavo novih dokumentov.

Dr. Ante Šarić je bil zdravnik, specialist za srčne bolezni, ki je kmalu po poroki z Vilmo Hohn leta 1934 postal družbenik in vodja podjetja Radenska slatina. S prejšnjega zakona je imela dva sinova, z njim pa še eno hčerko, po vseh treh otrocih je Šaril poimenoval znak radenske tri srca.

Zdravilišče je preuredil in zgradil kompleks vil ob njem. Po njegovi zaslugi je zdravilišče postalo prepoznavno po vsej takratni kraljevini Jugoslavije in tudi zunaj njenih meja. Nadaljnji razvoj tega podjetja je prekinila druga svetovna vojna.

Tik pred njenim koncem, 8. aprila 1945, so Nemci Šarića ustrelili kot talca pri betnavskem gradu, kjer je bil tudi pokopan. Povojna oblast Josipa Broza Tita je leta 1952 odredila to pokopališče preorati in zbrisati vsako sled pokopališča, zato dr. Ante Šarić nima groba.  

Zdravilišče so po vojni nacionalizirali, Šarićevi potomci pa so po osamosvojitvi sprožili postopek za  denacionalizacijo, ki še vedno poteka. S preimenovanjem glavne mestne ulice bi vsaj moralno popravili krivico predvojnemu lastniku. Župan Leljak načrtuje, da bi po ustanovitelju zdravilišča Karlu Hennu poimenovali mestni park.