Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župan Čakš in njegov nečak Čakš

Deli na:
Župan Čakš in njegov nečak Čakš

Župan Šmarij pri Jelšah Jože Čakš (levo) in njegov nečak Rok Čakš sta zaposlena na občini, ki poslovno sodeluje s podjetjem, katerega solastnik je Rok Čakš. 

Junaki risank Walta Disneyja običajno niso bili v sorodstvenem razmerju prvega kolena, ampak so strici, tete, nečaki in nečakinje. Zanje so dokaj dobro poskrbeli, pa še incesta ni bilo. Tako je ameriški Jaka Racman imel nečake Maka, Žaka in Paka, Miki Miška je imela Piška in Miška, v Sloveniji pa ima Jože Čakš (SLS), župan Šmarij pri Jelšah, nečaka Roka Čakša. Mak, Žak, Pak, Pišek in Mišek so se zadovoljili z lizikami in občasnim obiskom živalskega vrta, Čakša sta v povsem »drugem svetu«. In to dobesedno. »Drugi svet« je podjetje v tretjinski lasti Roka Čakša. Deluje v občini Šmarje pri Jelšah, kjer je župan Jože Čakš, njegov stric. Ker »kri ni voda«, poslovno sodelujeta, denar pa gre, kakopak, iz občine v Drugi svet. Korupcija?

Ne, ne, ne, pravijo na občini, od katere je Drugi svet do zdaj prejel 14.100 evrov, in dodajajo, da Drugi svet »skozi svoj medij opravlja del informiranja občanov naše občine«. Poleg tega njegov lastniški delež in sorodstveno razmerje z županom »ne sodi v krog družinskih članov, s katerimi občina ne sme sodelovati«. Poslovanje občine je »skozi njeno zgodovino zakonito, v skladu z vsemi etičnimi in moralnimi standardi«, pojasnjujejo, dokaz za to pa naj bi bil že peti mandat župana Jožeta Čakša. Občina sodeluje z različnimi lokalnimi mediji z najboljšimi spletnimi dosegi, kar naj bi bila tudi obveza. Med temi je tudi Drugi svet s spletnim časopisom Kozjansko.info, dodajajo. Ureja ga Rok Čakš, ki pa je tudi urednik spletnega blogerskega časopisa Drugi svet.

No, celo zaposlen je na občini Šmarje pri Jelšah, to priznajo. Odgovoren je za civilno zaščito, saj je občina Šmarje pri Jelšah nosilka skupnega organa za civilno zaščito in požarno varnost za občine Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Ampak tudi z naštetimi občinami, s katerimi se usklajuje v civilni zaščiti, poslovno sodeluje, razkriva aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) supervizor.

Po Roku Čakšu ni nič spornega. »Na podlagi dolgoletnih izkušenj lahko zatrdim, da je sorodstvo z županom (iz verjetno očitnih razlogov) prej ovira kot prednost pri moji karierni in poslovni poti v lokalnem okolju,« je povedal za Reporter. Kot diplomirani politolog obramboslovec je že dolga leta zaposlen v skupnem organu za civilno zaščito in požarno varnost šestih občin Kozjanskega in Obsotelja ter neposredno odgovoren vsem županom. Njegovo zaposlitev je bila v minulih letih že večkrat preverjena »s strani različnih državnih služb in inšpekcij, vključno s komisijo za preprečevanje korupcije na podlagi anonimne prijave,« je zatrdil Rok Čakš. »Nobeden od uradnih državnih organov pri tem in posrednih poslih podjetja, katerega manjšinski lastnik sem, s šmarsko občino ni ugotovil nobenih nepravilnosti.«

Vse lepo in prav. Da je kri po novem voda, je potrdila tudi KPK.