stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župan Janković z vsemi sredstvi proti novim obtožnicam, tožilko obtožuje, da ga že sedem let "maltretira in šikanira"

Deli na:
Župan Janković z vsemi sredstvi proti novim obtožnicam, tožilko obtožuje, da ga že sedem let "maltretira in šikanira"

Zoran Janković - Foto: Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković se bo pritožil na obtožnici, ki ju je zoper njega ta mesec vložilo specializirano državno tožilstvo, je za STA dejal njegov odvetnik Janez Koščak. Župan je obtožnici v primeru domnevno spornih dejanj pri obračunu del za gramozno jamo v Stožicah in prodaji delnic Mercatorja označil za "klasiko, ki jo izvaja tožilka".

V zadevi Gramozna jama tožilstvo županu očita, da je izrabil svoj uradni položaj, da bi družbi Grep pridobil veliko premoženjsko korist, ko je potrdil obračun del, ki jih je ta izvedla v okviru sanacije gramozne jame po sistemu "na ključ", na svoji spletni strani pojasnjuje Janković.

Zadeva Gramozna jama sega v leto 2009. Janković naj bi v tem primeru zlorabil svoj položaj in družbi Grep, ki je gradila Stožice, pridobil za 1,4 milijona evrov premoženjske koristi, obenem pa naj bi ji z lažnimi dokumenti omogočili pridobitev 5,5 milijona evrov posojila v Banki Koper. Obtožnica je bila vložena zoper pet fizičnih in eno pravno osebo, med soobtoženimi pa naj bi bili podžupanja Jadranka Dakić ter Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa.

V drugem primeru pa mu tožilstvo očita, da se je z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka od dobička iz kapitala pri prodaji delnic Mercatorja iz leta 2006.

Takrat je 47.000 delnic uradno prodala družba Electa Inženiring, ki je bila v lasti podjetja županovih sinov Damijana in Jureta Jankovića, tožilstvo pa meni, da je podjetje takrat nadzoroval ljubljanski župan, sicer nekdanji predsednik uprave Mercatorja, in je bil tako on dejanski lastnik delnic, ki so bile pri Electi parkirane do prodaje.

V izjavi za medije ob robu današnjega polaganja temeljnega kamna za gradnjo pohištvene trgovine Ikea je Janković dejal, da novi obtožnici predstavljata "klasiko, ki jo izvaja tožilka". "Sedem let me že maltretira in šikanira. Še nikoli nisem manjkal na nobenem pozivu sodišča, pošto vedno dvigujem prvi dan," je dejal.



Poudaril je, da si ne bo pustil soditi v medijih ali na ulici, saj za to obstaja sodišče. Napovedal je, da se bo udeležil vseh obravnav, "da se čim prej konča", in dodal, da bo na "domišljijske spise tožilke z lahkoto odgovarjal z dejstvi".

Janković je pred tedni za RTV Slovenija zatrdil, da od prodaje leta 2004 s podjetjem Electa Holding, ki je bila krovna družba v skupini Electa, nima ničesar. "Poiščite mi enega v Sloveniji, ki sem mu priporočil Electo za kakršno koli delo," je poudaril danes.

Ob tem je bil kritičen do medijev, ki so po njegovih besedah med 262 prisilnimi poravnavami in 5000 stečaji našli po eno oz. enega. "Po tej medijski gonji je pravzaprav še malo pritožb. Terjatve je prijavila ena oseba, ki jih je kupila z namenom zaslužka," je dejal. "Morda bi bilo zanimivo, da bi šla Electa kar v stečaj, da bi se potem videlo, kaj je storjeno z medijsko gonjo," je dodal.

Zadevi Gramozna jama in Prodaja Mercatorjevih delnic sicer nista edina odprta sodna postopka za ljubljanskega župana. Pritožil se je tudi na obtožnico, ki jo je v primeru domnevnih nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice vložilo tožilstvo, na ljubljanskem okrožnem sodišču pa je pred časom že steklo tudi sojenje še v zadevi Stožice, v katerem tožilstvo devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic in goljufijo na škodo EU.

Poleg tega je na ljubljanskem višjem sodišču tudi pritožba tožilke Blanke Žgajnar na oprostilno sodbo v zadevi Gratel, v kateri je okrožno sodišče Jankovića marca oprostilo obtožbe o prejemanju podkupnine.