Revija Reporter
Slovenija

Žrtev rdeče inkvizicije: Škandalozni pregon Tadeja Strehovca

Ivan Puc

30. sep. 2018 19:59 Osveženo: 16:49 / 01. 10. 2018

Deli na:

Tadej Strehovec

Primož Lavre

Generalni tajnik Slovenske škofovske konference frančiškanski pater dr. Tadej Strehovec se bo 10. oktobra na ljubljanskem okrajnem sodišču prvič zagovarjal zaradi t. i. sovražnega govora.

Javno naj bi, kot je zapisal okrožni državni tožilec Marko Godec, spodbujal in razpihoval sovraštvo in nestrpnost. Strehovec je prepričan, da je kazenski postopek proti njemu le eden v nizu nenehnih pritiskov na sodstvo z namenom izsiliti novo sodno prakso.



Gre za prvo odmevnejše sojenje zoper t. i. sovražni govor, saj mora po naši zakonodaji obstajati več kot zgolj verjetnost, da zaradi njega pride do spodbujanja nasilja in sovraštva. Tožilec je naredil precedens, ki ni nedolžen za svobodo govora in veroizpovedi.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 Strehovec opozori, da gre za poskus vnovičnega uvajanja verbalnega delikta; zakaj je za nekatere molitev pred Ginekološko kliniko kršenje 55. člena ustave; o seznamu članov abortivnega lobija; o občutki zgroženosti, šoka, strahu in jeze ter grožnjah, ki naj bi jih bili deležni ljudje s seznama; zakaj gre pri ovadbi za poseg v svobodo izražanja; kakšni so načrti generalnega državnega tožilca Draga Škete za preganjanje sovražnega govora; kako je okrožni državni tožilec s svojo rešitvijo in brez širšega družbenega diskurza pred sodišče eksemplarično pripeljal visokega funkcionarja Katoliške cerkve.