Travis Scott Svet24.si

Eden najbolj priljubljenih reperjev končal za ...

bik Svet24.si

Mlada dalmatinska bika pobegnila pred mesarsko ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

asta vrecko rtv protest bobo Reporter.si

Takšnega kaosa, kot je danes na RTV Slovenija, ni...

slovenija Ekipa24.si

Danes je dan za zgodovinsko navijaško romanje! ...

sara-aras, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Srečno poročena Sara o soprogu in ljubezni

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić se je oglasil pred tekmo s Srbijo! ...

Slovenija

Zore na Brezjah: To je "čista neumnost"

Deli na:
Zore na Brezjah: To je "čista neumnost"

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore - Foto: Bobo

Narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah je danes, na tretjo soboto v juniju, spet prizorišče romanja bolnikov, invalidov in starejših. Letos je 56. po vrsti. Slovesno mašo je dopoldne vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je v pridigi izrazil nasprotovanje možnosti, da se uvede pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

"Danes kot višek naprednosti razglašajo tako imenovano prostovoljno končanje življenja," je dejal Zore in hkrati to ocenil kot "čisto neumnost". Pri tem je spomnil na mnenje teologa in filozofa Antona Trstenjaka, da je prvinska človekova drža skrb za življenje in da se nihče ne odloči za smrt prostovoljno, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Kot je dejal, se je Jezus skozi vse svoje zemeljsko življenje srečeval tako s trpljenjem ljudi kot s svojim trpljenjem. O odnosu do trpljenja govorijo padci na Jezusovem križevem potu. "Prvi padec pomeni, da so preizkušnje in stiske del življenja, del našega dozorevanja v človeško polnost. So nekaj, kar nas uči, da je cilj, ki je pred nami, močnejši od težav, ki jih doživljamo na poti k temu cilju," je pojasnil.

V skladu s svetim pismom je Jezus vstal tudi po drugem in tretjem padcu. Vstal je, ker je vedel, da odrešenje ni v begu, umiku in vdaji, je dejal Zore. "Nihče izmed nas nikoli ni odveč in nikoli nihče ni strošek," je izpostavil.



Organizatorja srečanja sta revija Ognjišče in Slovenska karitas. Udeležence so spremljali prostovoljci Mlade karitas, skavti in prostovoljci Malteške pomoči. Radio Ognjišče je mašo neposredno prenašal, da so jo lahko spremljali tudi tisti, ki se zaradi bolezni niso mogli udeležiti dogodka.

Prvo romanje je bilo 19. avgusta 1969 v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Pozneje so ga zaradi velikega obiska preselili na trg pred njo. Romanje je iz skromnih začetkov prešlo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu zaznamujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju. Romanje zdaj vsako leto na Brezje privabi več tisoč bolnih in starejših.

To je ena od oblik skrbi Karitas in župnij za bolnike, invalide in starejše. Sodelavci in prostovoljci Karitas so namreč čez leto pozorni do več kot 39.000 starejših, ki jih obiskujejo, se pogovarjajo z njimi in pripravljajo srečanja. "Želimo, da vsak človek začuti, da je nekomu mar zanj in da je kdo pripravljen pomagati ne le z materialom, ampak tudi s pozornostjo, podarjenim časom," so navedli v Slovenski karitas in Tiskovnem društvu Ognjišče.