Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zorčiču je v interesu, da se saga o njegovi razrešitvi zaključi, o morebitnem odstopu se še ni odločil

Deli na:
Zorčiču je v interesu, da se saga o njegovi razrešitvi zaključi, o morebitnem odstopu se še ni odločil

Igor Zorčič - Foto: Bobo

Predsednik DZ Igor Zorčič je presenečen, da so predlagatelji zahteve za njegovo razrešitev na kolegiju predsednika DZ danes zavrnili predlog, da bi o tem odločali na prvi izredni seji, ki bo v sredo. Kot pravi, je tudi v njegovem interesu, da se ta saga zaključi. O morebitnem odstopu s funkcije, k čemur ga je koalicija pozvala, pa se še ni odločil.

Koalicijske SDS, NSi in SMC so namreč v četrtek v parlamentarni postopek vložile predlog za Zorčičevo razrešitev. V sredo so mu sicer vodje poslanskih skupin koalicije na pogovoru pokazali tudi 47 poslanskih podpisov, vključno s podpisi poslancev DeSUS, SNS in poslancema narodnih manjšin, s pozivom k odstopu. Zorčič je napovedal, da se bo o tem odločil po pogovoru z določenimi poslanci. V današnji izjavi novinarjem v DZ je dejal, da je za to odločitev več kot dovolj časa.

Predlagal pa je, da bi točko s predlogom za razrešitev predsednika DZ uvrstili na dnevni red naslednje izredne seje, ki bo v sredo. O sklicu te seje, na kateri bo DZ na zahtevo opozicije odločal o noveli zakona o drugem tiru, se je kolegij predsednika DZ dogovoril danes.

Če nekdo zahteva, da se DZ opredeli na primer o razrešitvi predsednika DZ, potem mora tudi on kot predsednik to dati čim prej na sejo, je danes pojasnil Zorčič. Dodal je, da je predlagal prvi možni datum, z namenom, da zadevo čim prej razrešijo. "Nenazadnje je tudi v mojem interesu, da se ta saga zaključi. A sem presenečen ugotovil, da koalicija ni za to," je dejal in dodal, da te igre ne razume več. Predstavniki SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS so namreč po premoru, ki so ga zahtevali, na današnjem kolegiju glasovali proti temu predlogu, pri čemer svoje odločitve niso obrazložili.

Po Zorčičevih besedah zdaj ni povsem jasno, kaj naj z zahtevo za glasovanje o njegovi razrešitvi sploh počnejo oziroma, kdaj bo prišla na dnevni red.

Na današnjem kolegiju sicer tudi predlogi koalicije niso bili potrjeni. Ob odsotnosti predstavnika poslancev narodnih manjšin namreč ne koalicija s SNS in DeSUS ne večji del opozicije na drugi strani nimajo dovolj glasov za potrditev predlogov. Zorčič je spomnil, da ni bil izglasovan terminski program dela DZ za junij, prav tako ne seja na daljavo in predlogi za obravnavo nekaj vladnih zakonov po nujnem in skrajšanem postopku. "Ne glede na to DZ lahko deluje. Res pa je, da bo to delo, kar zadeva delovnih teles, prepuščeno bolj njihovi svobodni volji," je ugotavljal.

Strinja se, da tak položaj verjetno daje posebno težo in odgovornost poslancema narodnih manjšin. A kot je praksa v DZ, manjšinska poslanca naj ne bi bila jeziček na tehtnici, je spomnil predsednik DZ.

Po njegovih besedah je sicer slišati, da bodo v poslanski skupini SMC pripravili predlog za prerazporeditev mest v delovnih telesih DZ, potem ko je kolegij predsednika DZ predlog večjega dela opozicije že trikrat zavrnil. Zorčič upa, da bo SMC predlog čim prej predstavil poslanskim skupinam opozicije.

Večji del opozicije namreč zahteva, da v delovnih telesih sodelujejo tudi štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP). V njo so se povezali Janja Sluga, Zorčič in Branislav Rajić, ki so zapustili SMC, ter Jurij Lep, ki je zapustil DeSUS.

Zorčič ostal na funkciji predsednika DZ tudi po odhodu v opozicijo, je koalicija že konec marca predlagala njegovo razrešitev, a je na tajnem glasovanju v DZ za to glasovalo 45 poslancev, eden premalo. Že tedaj so napovedali nov poskus.

V opoziciji so kritični. Poslanka LMŠ Jerca Korče je dogajanje danes označila za absurd in še en dokaz, kako ta koalicija "blefira, da ima glasove". Če glasovi so, bi bilo po njenih besedah pričakovati, da razširijo izredno sejo, glasujejo in se pokaže, ali glasovi za razrešitev so ali ne.

Po njenem mnenju je obstrukcija dela DZ, za katero se je z nekaj izjemami odločila LMŠ, edina pravilna pot, da pridejo do tega, da se oblast vrne ljudstvu, ki naj pove, kdo bo vodil državo. "Prihajamo do točke, ko bo blokada DZ dolžnost vseh opozicijskih poslancev, da pokažemo, da DZ ni več operativen in gremo na volitve," ocenjuje Korčetova.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je v izjavi v DZ ponovno ugotavljal, da so v položaju, ki mu v Angliji pravijo "obešen parlament", ko je zaradi razmerij moči zelo težko odločati in sprejemati odločitve. Po dogajanju okoli podpisov za Zorčičev odstop današnja zavrnitev predloga za odločanje o njegovi razrešitvi po Vatovčevi oceni kaže na to, da koalicija nima več potrebnih glasov niti za običajne postopke, ki se sprejemajo na kolegiju.

Poslanca narodnih manjšin sta jeziček na tehtnici, koaliciji trenutno ne pomaga niti podpora DeSUS in SNS, je še ugotavljal. Po njegovih ocenah bi morala koalicija ugotoviti, da tako ne gre več in je čas, da se parlament razpusti in gremo na volitve.