Revija Reporter
Slovenija

Zorčič v novoletni poslanici: Po dveh letih "življenja na daljavo" je skrajni čas, da se obdarujemo z "varno bližino"

STA

30. dec. 2021 13:15 Osveženo: 13:16 / 30. 12. 2021

Deli na:

Igor Zorčič

Žiga Živulović jr./Bobo

Predsednik DZ Igor Zorčič je v novoletni poslanici ocenil, da je bilo leto 2021 težko in zahtevno, a je bilo tudi leto uspehov in zmag. Ob oblikovanju prihodnjih politik in zavezništev imejmo pred očmi odgovornost, ki jo pred nas postavljajo izzivi časa, je pozval. "Ne pozabimo, da smo vsi soodgovorni za prihodnost naše Slovenije," je poudaril.

V poslanici, objavljeni na spletni strani DZ, je Zorčič izpostavil uspehe športnikov, kulturnikov, znanstvenikov in inovatorjev. Želi si, da bi nas pri premagovanju izzivov, gnali prav takšna gorečnost, pogum in neomajnost. "Že drugo leto zapored smo namreč preživeli v okoliščinah epidemije. Če smo bili lani še povsem prepričani, da je koronavirus le prehodnega značaja, boleče spoznavamo, da konca še ni na vidiku," je ocenil.

Ob tem ugotavlja, da smo od boja proti virusu zašli v boje drug proti drugemu. "Prepričan sem, da smo si enotni v želji, da bi v letu 2022 končno lahko ponovno zaživeli običajno življenje, kot smo ga bili vajeni. Po zaslugi znanosti in stroke vemo, kako to doseči. In zdaj smo na potezi mi - vsak izmed nas, - da ravnamo odgovorno in solidarno," je prepričanj.

Spomnil je, da smo letos obeležili kar nekaj okroglih obletnic, ki nas vsaka po svoje opominjajo na pomen enotnosti, vztrajnosti in požrtvovalnosti. Zakaj se torej ne bi z optimističnimi očmi zazrli tudi v prihajajoče leto in v čas, ki prihaja, se sprašuje.

Po njegovem najboljše v nas še posebej zažari ravno v teh, prazničnih dneh, ko smo prijazni, odprti, nesebični. Po dveh letih "življenja na daljavo" je skrajni čas, da se obdarujemo z "varno bližino". Zdaj je čas, da odvrnemo poglede z ekranov in se zazremo v oči svojih bližnjih, da jim namenimo veliko pozornosti in toplih besed, ki jih morda zaradi obveznosti čez leto nismo zmogli, je predlagal.

Kljub našim razlikam in nesoglasjem je Zorčič prepričan, da se za prihodnost Slovenije in našega naroda ni bati, če bomo zanjo pripravljeni vsi skupaj iskreno in trdo delati. Verjame namreč, da zmoremo bolj državotvorno politiko, kot jo kažemo ta hip.

"Ko bomo delali načrte za prihajajoče leto, ko bomo oblikovali prihodnje politike in zavezništva, imejmo pred očmi odgovornost, ki jo pred nas postavljajo izzivi časa. Ne pozabimo, da smo vsi soodgovorni za prihodnost naše Slovenije," je pozval.

Zato vsem želim, da se z novim letom v naš vsakdan vrne optimizem, pospremljen z odgovornimi odločitvami in odločnimi dejanji. "Odprimo okna - v naše domove in družbo spustimo spoštovanje, razumevanje in optimizem," je novoletno poslanico sklenil predsednik DZ.