Revija Reporter
Slovenija

Zoran Janković po članku v Reporterju zaščitil stavbo od MOL pred rogovci

Nenad Glücks
6 12.452

7. feb. 2021 6:00 Osveženo: 10:22 / 07. 2. 2021

Deli na:

Nekdanja upravna stavba tovarne Saturnus ob železnici v Mostah je (bila), kot kaže, že v uporabi rogovcev.

Primož Lavre

Potem, ko smo pri Reporterju razkrili lokacijo v Mostah, kamor bi se lahko preselili pred kratkim deložirani uporabniki »avtonomne tovarne Rog«, je mestna oblast stavbo zaščitila, s čimer želijo onemogočiti vstope vanjo.

Nedavno je MOL s pomočjo varnostnikov znova prevzela v posest območje nekdanje tovarne Rog, ki so ga kar 15 let nezakonito zasedali razni alternativci, umetniki, pa tudi narkomani in brezdomci. Toda obstaja možnost, da bodo »izgnani« Rogovci skušali zaskvotati kakšen drug prazen objekt v mestu.

Med lokacijami, ki bi lahko prišle v poštev za zaskvotanje (ilegalno zasedbo), so nam poznavalci omenili nekdanjo upravno stavbo tovarne Saturnus v Mostah ob železnici. Na lokaciji Saturnusa smo res ugotovili, da gre za večje propadajoče poslopje brez vrat, pri čemer vstop ni zavarovan. Ob ogledu notranjosti smo opazili napise, da je tam »avtonomno območje«, da je to »njihov prostor že sto let«, da gre za zaskvotano območje… Opaziti je bilo tudi žimnice. Zgradba je bila sicer prazna, vse je v razsulu, verjetno tudi nevarno za nesrečo/porušitev. V zimskem času najbrž objekta ne uporablja nihče, v toplejših mesecih pa očitno da.

Poslopje je v lasti MOL, enako kot je območje nekdanje tovarne Rog. Zato smo na občino pod vodstvom župana Zorana Jankovića vprašali, kaj bodo storili zoper to, da bi se v tej stavbi naselili ljudje, ki so pred kratkim protestirali, da je Rog »njihov«? Ali pa kakšni drugi, brezdomci… Zanimalo nas je kakšne načrte ima MOL s to stavbo? Jo bodo podrli (in kaj zgradili), obnovili? Kakšen bo namen uporabe?

Pravijo, da so ob preverbi na lokaciji ugotovili, da v stavbi ne biva nihče. »Vhodna vrata in pritlična okna smo zaščitili, kar bo onemogočalo vstope v stavbo.« Trenutno še niso sprejeli dokončne odločitve o ureditvi tega območja. Pojasnili so, da veljavni občinski prostorski načrt določa izdelavo občinskega podrobnega prostorskega načrta med Kajuhovo, Tovarniško, Pokopališko in železnico. Trenutno postopek omenjenega načrta še ni aktiven, predvidena pa je nova prometna mreža na tem območju.