državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZNP pozdravlja predlog za spremembe kazenske zakonodaje glede novinarjev

Deli na:
ZNP pozdravlja predlog za spremembe kazenske zakonodaje glede novinarjev

Foto: Bobo

"Menimo namreč, da je varovanje tajnih podatkov naloga državnih organov in ne novinarjev. Ti lahko takšne podatke objavijo, če gre za javni interes. Če že, se lahko zato v takih primerih preganja zgolj pooblaščene uradne osebe, ki so tajne podatke dolžne varovati," so v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) podprli predlog za spremembe Kazenskega zakonika v delu, ki omogoča pregon novinarjev,  ki so objavili tajne podatke.

Izjava ZNP:

ZNP pozdravlja predlog za spremembe kazenske zakonodaje glede novinarjev

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravlja predlog za spremembe Kazenskega zakonika v delu, ki omogoča pregon novinarjev,  ki so objavili tajne podatke. Menimo namreč, da je varovanje tajnih podatkov naloga državnih organov in ne novinarjev. Ti lahko takšne podatke objavijo, če gre za javni interes. Če že, se lahko zato v takih primerih preganja zgolj pooblaščene uradne osebe, ki so tajne podatke dolžne varovati.

Na omenjeno problematiko smo v ZNP do zdaj opozorili že večkrat.  Julija 2011 smo takratnega pravosodnega ministra Aleša Zalarja že pozvali, naj spremeni Kazenski zakonik tako, da novinarjev, ki so objavili zaupne podatke, ne bo mogoče kazensko preganjati. Takrat je namreč okrožno državno tožilstvo potrdilo, da lahko na podlagi ovadbe odvetnika Mire Senice kazensko preganja novinarja Bojana Požarja in Mitjo Lomovška, ker sta v prispevkih o zadevi Baričevič objavila nekatere tožilske dokumente. Pred časom je tožilstvo zoper Lomovška dejansko vložilo kazensko ovadbo zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju, ker je objavil enega izmed tožilskih dokumentov. Proti temu smo v ZNP protestirali v začetku oktobra.


Januarja smo protestirali zaradi hišne preiskave pri sodelavcu spletnega portala Politikis.si Dejanu Kalohu, pri katerem so kriminalisti na osnovi istih spornih določb kazenskega zakonika preverjali, kjer je dobil dokumente, da je vrhovno tožilstvo na zelo nenavaden način uvedlo finančno preiskavo zoper pokojnega Jožeta Zagožna in predsednika SDS Janeza Janšo.

Tri zadnje pravosodne ministre smo v preteklih letih večkrat pozivali, naj spremenijo Kazenski zakonik tudi v delu, na podlagi katerega lahko tožilstvo kazensko preganja novinarje, ki kritično pišejo o javnih funkcionarjih, vendar odziva ministrov ni bilo ali pa so nam z ministrstva odgovorili, da potreb po spremembi zakonodaje ne vidijo.

V skladu z našim dosedanjim delom zato seveda podpiramo predlog novinarske organizacije DNS po spremembi kazenskega zakonika.

V ZNP tudi upamo, da je bila včerajšnja izjava predsednika vlade Mira Cerarja, da bo potreben razmislek o zakonodaji glede svobode novinarjev, napoved, da bo do potrebnih sprememb zakonodaje dejansko prišlo, in da bodo napovedi sledili tudi konkretni predlogi sprememb v državnem zboru.

Upravni odbor ZNP