Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZNP: Novi zakon o RTV prinaša ultra dobičke in čistke med novinarji

Deli na:

Ni res, da je novi zakon o RTVS nastajal profesionalno, da je bil usklajen z notranjo javnostjo RTVS in da bo zagotavljal programsko avtonomijo, poudarja Vinko Vasle iz Združenja novinarjev in publicistov (ZNP). Predsednik združenja Igor Kršinar zato upa, da bodo volivci na referendumu zakon zavrnili.

Ni res, da je novi zakon o RTVS nastajal profesionalno, da je bil usklajen z notranjo javnostjo RTVS in da bo zagotavljal programsko avtonomijo, poudarja Vinko Vasle iz Združenja novinarjev in publicistov (ZNP). Predsednik združenja Igor Kršinar zato upa, da bodo volivci na referendumu zakon zavrnili.

Kršinar je izrazil upanje, da bodo volivci "glasovali proti zares političnemu zakonu, proti ultra dobičkom nove uprave RTVS, proti oranžnemu cunamiju na medijih in čistkam med novinarji javne RTVS". Skupaj z Vasletom sta na novinarski konferenci predstavila 12 po njunem mnenju neresničnih trditev ministrice za kulturo Majde Širca in koalicijskih poslancev o novem zakonu o Radioteleviziji Slovenija.

O nestrokovnosti pristopa pri pripravi zakonodaje govori dejstvo, da je bil najprej pripravljen zakon o RTVS, šele zdaj pa se pripravlja zakon o medijih, pojasnjuje Vasle, ki je tudi predstavnik združenja na RTVS. Zakon o RTVS po njegovih besedah tako prejudicira rešitve, ki bodo morale biti tudi v zakonu o medijih.

Prav tako je neresnična trditev, da bo nov zakon o RTVS v primerjavi s sedanjim učinkovito ločeval javne dejavnosti od komercialnih, pravi Vasle. Komercialna dejavnost RTVS je bila po njegovih besedah tudi v preteklosti namenjena nekaterim projektom, katerih iztržki so se v celoti vračali v javni del servisa.

Kot pravi Vasle, nov zakon ni bil usklajen z notranjo javnostjo RTVS, saj skupne izjave o usklajenosti predloga zakona niso podpisali vsi sindikati.


V zakonu ni nobenega jamstva, da bodo zaposleni na RTVS ohranili že pridobljene pravice, ob tem pa bodo nekatere tudi izgubili, opozarja Vasle. Gre namreč za usodo privarčevanih sredstev zaposlenih v posebnem zaprtem pokojninskem skladu. Novi zakon namreč predvideva izločitev zaposlenih iz javnega sektorja, s čimer bodo izločeni tudi iz tega načina zavarovanja, pojasnjuje Vasle.

Prav tako v zakonu po njegovih besedah ni nobenega jamstva, da se bo preprečilo vmešavanje dnevne politične volje v samoupravljanje zavoda. Postopek imenovanja članov sveta zagotavlja, da bo imela v njem vsaj dvotretjinsko večino parlamentarna koalicija, ki bo imela večino tudi v nadzornem svetu, pojasnjuje.

Po njegovih besedah je zakon "arbitrarni akt sedanje politične koalicijske vladavine, ki svojo političnost in ideološkost skriva za nevidnimi strokovnjaki in eksperti". Ob tem opozarja, da so nekateri mediji že ob pripravi zakona pisali, da je na RTVS potrebna temeljita kadrovska čistka.

Za posebno statusno obliko samostojne pravne osebe javnega prava se po Vasletovih besedah skrivajo tri organizacijske oblike, in sicer gospodarska družba, javna služba in elementi delniške družbe, s čimer se RTVS počasi in zanesljivo spreminja v profitno organizacijo. Vlada z novim zakonom tudi ogroža profesionalnost in medijsko svobodo, je prepričan Vasle.