Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZNP: Medijska zbornica je obujanje totalitarizma

Deli na:

Združenje novinarjev in publicistov zavrača predlog za ustanovitev medijske zbornice. Predlagana obvezna včlanitev vanjo bi bila namreč v nasprotju s temeljno ustavno pravico do svobodnega združevanja, so sporočili iz združenja. Izjavo ZNP objavljamo v celoti.

Združenje novinarjev in publicistov zavrača predlog za ustanovitev medijske zbornice. Predlagana obvezna včlanitev vanjo bi bila namreč v nasprotju s temeljno ustavno pravico do svobodnega združevanja, so sporočili iz združenja. Izjavo ZNP objavljamo v celoti.

ZNP zavrača predlog za ustanovitev Medijske zbornice

Združenje novinarjev in publicistov zavrača predlog za ustanovitev Medijske zbornice, ker bi bila predlagana obvezna včlanitev vanjo v nasprotju s temeljno ustavno pravico do svobodnega združevanja. V nasprotju z ustavno pravico do svobode izražanja, govora in tiska je tudi predlog, da bi takšna Medijska zbornica imela javna pooblastila pri odrejanju, kdo bo smel opravljati poklic novinarja in druge medijske poklice ter kateri izdajatelji medijev bodo smeli delovati v Sloveniji. Predlog spominja na težnjo po totalitarnih časih, ko je ozka politična skupina odločala o tem, kdo je lahko opravljal poklic novinarja in kakšne medije so lahko državljani brali, poslušali ali gledali.

Za razliko od novinarskih aktivov, ko so pred tedni predstavili svojo izjavo, Sindikat novinarjev Slovenije kot uradni avtor ideje o Medijski zbornici, pred javno predstavitvijo pobude ni niti vprašal za mnenje ali morebitne pripombe Združenja novinarjev in publicistov. Namesto tega jo je predstavil na tiskovni konferenci skupaj z ministrico za kulturo Majdo Širca in ljubljanskim mestnim svetnikom Liste Zorana Jankovića Mitjo Meršolom. Slednji je tokrat nastopil v funkciji predsednika Mednarodnega medijskega centra in se kljub vstopu v politiko še vedno javno predstavlja kot novinar, čeprav novinarski kodeks nalaga, da novinar ne sme biti aktiven v politiki.


Povsem nerazumljivo je še, da si Sindikat prizadeva, da Medijsko zbornico zaukaže država z zakonom, kar je v popolnem nasprotju z javnimi zahtevami, da se politika umakne iz novinarstva. Še več, ustanovitev tovrstne Zbornice bi slovensko novinarstvo le še bolj monopoliziralo in naredilo še bolj odvisnega od političnega vpliva.

Združenje novinarjev in publicistov
Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik