oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Znižali bodo plače

Deli na:

Poslanke in poslanci bodo na redni februarski seji DZ, ki se bo začela v ponedeljek, sebi ter funkcionarjem izvršne in sodne veje oblasti za štiri odstotke znižali plače. Zaradi vloženega ustavnega zakona o izbrisanih bodo ustanovili ustavno komisijo ter razpravljali o črpanju evropskih sredstev in zakonski ureditvi področja boja proti korupciji.

Poslanke in poslanci bodo na redni februarski seji DZ, ki se bo začela v ponedeljek, sebi ter funkcionarjem izvršne in sodne veje oblasti za štiri odstotke znižali plače. Zaradi vloženega ustavnega zakona o izbrisanih bodo ustanovili ustavno komisijo ter razpravljali o črpanju evropskih sredstev in zakonski ureditvi področja boja proti korupciji.

Državni zbor bo na tokratni seji obravnaval zakon o začasnem znižanju plač funkcionarjev. Odbor za notranjo politiko je v vladni predlog o znižanju plač funkcionarjev izvršne in sodne veje oblasti vključil tudi rešitve iz predloga zakona o začasni uvrstitvi določenih funkcij zakonodajne oblasti v plačne razrede, ki so ga predlagale vse poslanske skupine z izjemo SNS in s katerim bi znižali tudi plače poslancev.

S predlogom bo tako državni zbor zaradi zaostrenih gospodarskih razmer funkcionarjem izvršne, zakonodajne in sodne veje oblasti znižal plače za štiri odstotke. Z znižanjem funkcionarskih plač bo državni proračun privarčeval 2,8 milijona evrov.

Ker je skupina poslancev v proceduro vložila t. i. ustavni zakon o izbrisanih oziroma predlog za začetek postopka za dopolnitev ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti, bodo poslanci na tej seji ustanovili tudi parlamentarno ustavno komisijo. Poslovnik DZ namreč zahteva, da se ustavno komisijo ustanovi v 30 dneh po predložitvi predloga za začetek postopka za spremembo ustave.

Predlog ustavnega zakona so vložili poslanci SDS, potem ko je ministrstvo za notranje zadeve v ponedeljek začelo z izdajanjem dopolnilnih odločb izbrisanim.

Del rednega zasedanja bo namenjen razpravi o črpanju evropskih sredstev, ki jo je predlagal odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Po razpravi naj bi poslanci vlado pozvali, naj pripravi poročilo o razlogih za razkorak v podatkih o prejetih evropskih sredstvih, naj pripravi analizo sistema delovanja institucionalnega sistema za črpanje evropskih sredstev ter pri prihodnjem načrtovanju aktivnosti za pridobivanje evropskih sredstev sledi priporočilom računskega sodišča.

Problematiko črpanja evropskih sredstev je sicer obravnavala tudi komisija za nadzor proračuna in drugih javnih financ, v kateri imajo večino opozicijski poslanci. Ta je ocenila, da je bilo črpanje evropskih sredstev v obdobju 2004-2006 ustrezno in točko s svojimi predlogi sklepov prav tako želela uvrstiti na plenarno sejo. Ker pa na sejo ni mogoče uvrstiti dveh točk z enako vsebino, bodo poslanci obravnavali pobudo odbora za lokalno samoupravo.

Široka razprava se obeta tudi pri obravnavi poročila o delu komisije za preprečevanje korupcije v letu 2007. Državni zbor naj bi ob tem vladi predlagal, da, upoštevajoč ustavno odločbo, pripravi predlog zakona, ki bo celovito uredil področje boja proti korupciji. Pri tem naj vlada preveri možnost uvedbe elektronskega obrazca najave premoženjskega stanja funkcionarjev ter določi organ, ki bo nadziral premoženjsko stanje funkcionarjev organa, zadolženega za preprečevanje korupcije.

Na dnevnem redu februarske seje so tudi novele zakonov o bančništvu, zavarovalništvu ter davku na dodano vrednost (DDV), o katerih je DZ že sklenil, da so primerni za nadaljnjo obravnavo.

Predlog novele o zavarovalništvu je pripravila vlada, da bi v slovenski pravni red prenesli določbe evropske direktive, katere namen je doseči vseevropsko uskladitev postopkov odobritve pridobitve kvalificiranega deleža v družbah finančnega sektorja. Tudi noveliranje zakona o bančništvu je potrebno zaradi prenosa evropskih direktiv v slovenski pravni red. Med pomembnejšimi spremembami so natančnejša pravila pri prevzemanju bank ter novosti pri sanaciji bank.

Potem ko je DZ na izredni seji sredi januarja zavrnil predlog poslanca Rudolfa Petana (SDS) o skrajšanju rokov za plačilo preveč plačanega DDV, je predlog novele zakona o DDV z enako vsebino vložil še Andrej Vizjak (SDS). Z njo naj bi davčna uprava preveč plačani DDV vrnila v sedmih dneh po vložitvi obračuna in ne šele v 60 dneh, kot velja zdaj. DZ je ta predlog označil kot primernega za nadaljnjo obravnavo.

Poslanke in poslanci bodo obravnavali tudi novelo zakona o Slovenski izvozni in razvojni banki (SID banka), s katero vlada predlaga, da država kot njena edina lastnica do konca tega leta dokapitalizira SID banko z dodatnimi 160 milijoni evrov.

DZ pa bo obravnaval tudi novelo zakona o dohodnini, v skladu s katero bodo lahko samostojni podjetniki v letih 2008, 2009 in 2010 uveljavljali znižanje davčne osnove tudi za investicije v avtobuse in tovorna vozila z motorji, ki ustrezajo standardu Euro IV oz. Euro V.

Na tokratni seji bo državni zbor odločal tudi o spremembah odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani, s katerim bodo Visoko šolo za zdravstvo preoblikovali v zdravstveno fakulteto.