državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Znani Slovenci v davčnih oazah: najbogatejša Slovenca, kralj steroidov Karner, boksar Zavec

Deli na:
Znani Slovenci v davčnih oazah: najbogatejša Slovenca, kralj steroidov Karner, boksar Zavec

Foto: TV3 Medias

Najbogatejša Slovenca Iza in Samo Login, v ZDA zaradi prodaje steroidov iskani Mihael Karner in slavni boksar Dejan Zavec so le nekateri med znanimi Slovenci, ki so prek podjetja UPC Svetovalna skupina registrirali podjetja v davčnih oazah.

Vpletenost družbe UPC in njenega šefa Uroša Petroviča je razkrilo Delo - UPC je ena od strank panamskega podjetja Mossack Fonseca, ki slovi po ustanavljanju navideznih družb in preko katerega so številni bogataši, politiki in svetovni zvezdniki izkoriščali prednosti davčnih oaz. Tako imenovane Panamske dokumente je pridobil nemški Süddeutsche Zeitung, v sodelovanju v mednarodnim konzorcijem novinarjev pa jih objavljajo mediji v številnih državah po svetu. Med vpletenimi so tako sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina kot nogometni zvezdnik Leo Messi.

UPC naj bi prek Mossack Fonseca ustanovil najmanj 17 podjetij v davčnih oazah, skupaj pa naj bi bilo vsaj 78 družb povezanih s Slovenci. V dokumentih je najti 74 Slovencev, med njimi tudi javne uslužbence in športnike. Eden teh je boksar Dejan Zavec, ki se je letos kot športnik upokojil. Za Planet siol.net je dejal, da je imel pred leti v Panami podjetje, registracijo pa naj bi mu svetovali davčni strokovnjaki. Podjetje je leta 2014 prodal.

Iza in Samo Login sta lastnika podjetja Outfit 7, ki je doseglo izjemen uspeh z razvojem mobilnih aplikacij, najbolj znana je Talking Tom. Veljata za najbogatejša Slovenca, njuno premoženje je bilo nazadnje ocenjeno na 855 milijonov evrov.

Še en znan Slovenec, ki je izkoriščal usluge UPC, je Mihael Karner. Tega zaradi prodajanja steroidov preganja ameriško pravosodje, Obamova administracija ga je celo označila za velikega mednarodnega trgovca z mamili. Konec leta 2011 so ga aretirali v Avstriji, a pred predajo Američanom so ga proti varščini izpustili.

 

Dr. Damir Črnčec, nekdanji direktor Sove in OVS

 

Ključna tarča zadnjih razkritij iz zgolj ene davčne oaze je ruski predsednik Putin. Razkrit je manjši del, 2 milijardi, od njegovih domnevnih vsaj 15 milijard$, ki jih skriva po svetu.

Po nekaterih ocenah je njegovo prikrito premoženje težko celo do 200 milijard dolarjev. Vsekakor številke, ki se jih težko pojasni z uradniško in predsedniško plačo. Vsa tovrstna razkritja je potrebno razumeti tudi kot del informacijske/hibridne vojne med Zahodom in Vzhodom!

Morda bomo kdaj izvedeli tudi koliko milijard, kam in komu je odteklo iz slovenskih privatizacij državnih podjetij in oropanih državnih bank!