GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmanjšana dobava plina

Deli na:

Družba za trgovanje in transport zemeljskega plina Geoplin je zgodaj zjutraj prejela obvestilo, da ji bo ruski dobavitelj Gazprom Export prekinil dobavo zemeljskega plina. Dejanska redukcija je bila 90-odstotna, po 10. uri pa se je stanje izboljšalo, so sporočili iz Geoplina in hkrati vse uporabnike pozvali k racionalni rabi zemeljskega plina.

Družba za trgovanje in transport zemeljskega plina Geoplin je zgodaj zjutraj prejela obvestilo, da ji bo ruski dobavitelj Gazprom Export prekinil dobavo zemeljskega plina. Dejanska redukcija je bila 90-odstotna, po 10. uri pa se je stanje izboljšalo, so sporočili iz Geoplina in hkrati vse uporabnike pozvali k racionalni rabi zemeljskega plina.

Po besedah predsednika uprave Geoplina Alojza Stane je družba v neposredni in intenzivni komunikaciji z ruskim partnerjem, družbo Gazprom Export. "Geoplin koristi vse svoje razpoložljive nabavne vire in z maksimalnim praznjenjem skladišč zagotavlja zanesljivo oskrbo vsem svojim kupcem, brez prekinitev dobav," je v pisni izjavi za javnost poudaril Stana, ki za STA zaenkrat ni bil dosegljiv za dodatna pojasnila.

Direktor inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič je pojasnil, da Slovenija po okvirnih podatkih letno porabi 1,2 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina, s čimer pokrije okrog 13 do 14 odstotkov svojih potreb po energiji.

Približno 55 odstotkov zemeljskega plina uvozi iz Rusije, 35 odstotkov iz Alžirije, 10 odstotkov pa iz Avstrije in drugih držav. Največ, 95 odstotkov plina, v Slovenijo dobavi Geoplin, ki je bil po podatkih za konec leta 2007 v 31,4-odstotni lasti države in 27,6-odstotni lasti največje slovenske energetske družbe Petrol.

Kot je še povedal prvi mož omenjenega zasebnega raziskovalnega inštituta, naj bi Geoplinove skladiščne zmogljivosti znašale 110 milijonov kubičnih metrov, kar zadošča za en mesec porabe v Sloveniji.

Po podatkih z Geoplinove spletne strani družba zagotavlja zanesljivost oskrbe z dobavami zemeljskega plina iz Rusije, Alžirije in Avstrije na podlagi dolgoročnih pogodb, na podlagi kratkoročnih pogodb pa tudi iz drugih virov. Večina potreb po zemeljskem plinu je pokritih z nabavami zemeljskega plina v Rusiji, približno tretjina z nabavami v Alžiriji in preostanek z nabavami v Avstriji. Sezonsko izravnavanje konic se izvaja z uporabo skladišč v Avstriji in na Hrvaškem.

Geoplin trži zemeljski plin na debelo večjim uporabnikom predvsem v Sloveniji, pa tudi v sosednjih državah. V Sloveniji Geoplin dobavlja zemeljski plin predvsem industrijskim in drugim velikim odjemalcem, medtem ko odjemalce, priključene na distribucijska omrežja, oskrbujejo lokalni distributerji.

Poleg tega Geoplin organizira in zagotavlja tranzit zemeljskega plina preko slovenskega prenosnega omrežja, pri čemer od 1. januarja 2005 slovensko prenosno omrežje zemeljskega plina upravlja njihova hčerinska družba Geoplin Plinovodi kot sistemski operater.

V Sloveniji je manjši dobavitelj plina še Adriaplin, ki sta ga leta 1994 ustanovila največja italijanska družba za distribucijo zemeljskega plina Eni in nacionalni transporter zemeljskega plina in pobudnik oskrbe z zemeljskim plinom v Sloveniji Geoplin. Konec leta 1994 se je kot družabnik pridružilo še avstrijsko podjetje Steirische Gas-Wärme, piše na spletni strani Adriaplina.

Adriaplin je leta 1999 pripojil podjetje Slovenski plinovodi iz Nove Gorice in je danes najpomembnejše slovensko zasebno podjetje na področju distribucije zemeljskega plina. Osnovna dejavnost Adriaplina je izvajanje distribucije zemeljskega plina v občinah, s katerimi se sklenejo koncesijske pogodbe.