vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

blaz svab Njena.si

Kakšen avto ima Modrijan Blaž Švab?

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmanjšana dobava plina

Deli na:

Družba za trgovanje in transport zemeljskega plina Geoplin je zgodaj zjutraj prejela obvestilo, da ji bo ruski dobavitelj Gazprom Export prekinil dobavo zemeljskega plina. Dejanska redukcija je bila 90-odstotna, po 10. uri pa se je stanje izboljšalo, so sporočili iz Geoplina in hkrati vse uporabnike pozvali k racionalni rabi zemeljskega plina.

Družba za trgovanje in transport zemeljskega plina Geoplin je zgodaj zjutraj prejela obvestilo, da ji bo ruski dobavitelj Gazprom Export prekinil dobavo zemeljskega plina. Dejanska redukcija je bila 90-odstotna, po 10. uri pa se je stanje izboljšalo, so sporočili iz Geoplina in hkrati vse uporabnike pozvali k racionalni rabi zemeljskega plina.

Po besedah predsednika uprave Geoplina Alojza Stane je družba v neposredni in intenzivni komunikaciji z ruskim partnerjem, družbo Gazprom Export. "Geoplin koristi vse svoje razpoložljive nabavne vire in z maksimalnim praznjenjem skladišč zagotavlja zanesljivo oskrbo vsem svojim kupcem, brez prekinitev dobav," je v pisni izjavi za javnost poudaril Stana, ki za STA zaenkrat ni bil dosegljiv za dodatna pojasnila.

Direktor inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič je pojasnil, da Slovenija po okvirnih podatkih letno porabi 1,2 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina, s čimer pokrije okrog 13 do 14 odstotkov svojih potreb po energiji.

Približno 55 odstotkov zemeljskega plina uvozi iz Rusije, 35 odstotkov iz Alžirije, 10 odstotkov pa iz Avstrije in drugih držav. Največ, 95 odstotkov plina, v Slovenijo dobavi Geoplin, ki je bil po podatkih za konec leta 2007 v 31,4-odstotni lasti države in 27,6-odstotni lasti največje slovenske energetske družbe Petrol.

Kot je še povedal prvi mož omenjenega zasebnega raziskovalnega inštituta, naj bi Geoplinove skladiščne zmogljivosti znašale 110 milijonov kubičnih metrov, kar zadošča za en mesec porabe v Sloveniji.

Po podatkih z Geoplinove spletne strani družba zagotavlja zanesljivost oskrbe z dobavami zemeljskega plina iz Rusije, Alžirije in Avstrije na podlagi dolgoročnih pogodb, na podlagi kratkoročnih pogodb pa tudi iz drugih virov. Večina potreb po zemeljskem plinu je pokritih z nabavami zemeljskega plina v Rusiji, približno tretjina z nabavami v Alžiriji in preostanek z nabavami v Avstriji. Sezonsko izravnavanje konic se izvaja z uporabo skladišč v Avstriji in na Hrvaškem.

Geoplin trži zemeljski plin na debelo večjim uporabnikom predvsem v Sloveniji, pa tudi v sosednjih državah. V Sloveniji Geoplin dobavlja zemeljski plin predvsem industrijskim in drugim velikim odjemalcem, medtem ko odjemalce, priključene na distribucijska omrežja, oskrbujejo lokalni distributerji.

Poleg tega Geoplin organizira in zagotavlja tranzit zemeljskega plina preko slovenskega prenosnega omrežja, pri čemer od 1. januarja 2005 slovensko prenosno omrežje zemeljskega plina upravlja njihova hčerinska družba Geoplin Plinovodi kot sistemski operater.

V Sloveniji je manjši dobavitelj plina še Adriaplin, ki sta ga leta 1994 ustanovila največja italijanska družba za distribucijo zemeljskega plina Eni in nacionalni transporter zemeljskega plina in pobudnik oskrbe z zemeljskim plinom v Sloveniji Geoplin. Konec leta 1994 se je kot družabnik pridružilo še avstrijsko podjetje Steirische Gas-Wärme, piše na spletni strani Adriaplina.

Adriaplin je leta 1999 pripojil podjetje Slovenski plinovodi iz Nove Gorice in je danes najpomembnejše slovensko zasebno podjetje na področju distribucije zemeljskega plina. Osnovna dejavnost Adriaplina je izvajanje distribucije zemeljskega plina v občinah, s katerimi se sklenejo koncesijske pogodbe.