selimanovic1 Svet24.si

Azra Selimanović: Tulila sem, pomagajte mi, to ...

aligator Svet24.si

FOTO: V želodcu 200-kilogramskega aligatorja ...

kazalo--I-zvezdan radonjic-pl004 Reporter.si

Sodnik Radonjič gre med odvetnike, še prej pa ...

Gregor Pečan Svet24.si

Potrebna bodo leta, da bodo učenci nadoknadili ...

20130111-00416421 Necenzurirano

Janša se boji le ljudi na ulicah #komentar

mon-repos, krf, grčija Odkrito.si

Princ Filip: Rodil se je na kuhinjski mizi v tej ...

155486101_1898271223661602_9197849415675644012_o Njena.si

Poskočni pokazali novega člana

Slovenija

Zmagovalca Janša in Janković

Deli na:

Ob prepričljivi večini v mestnem svetu lahko ljubljanski župan Zoran Janković nadaljuje šerifovsko politiko enotne oblasti in se sklicuje na voljo volivcev. Na nacionalni ravni je zmagovalka volitev SDS,  slabi rezultati večine vladnih strank pa lahko te resno skrbijo.

Ob prepričljivi večini v mestnem svetu lahko ljubljanski župan Zoran Janković nadaljuje šerifovsko politiko enotne oblasti in se sklicuje na voljo volivcev. Na nacionalni ravni je zmagovalka volitev SDS,  slabi rezultati večine vladnih strank pa lahko te resno skrbijo.

Zmaga Slovenske demokratske stranke (SDS) na nacionalni ravni, Zorana Jankovića ter njegove liste v Ljubljani, slaba volilna udeležba (le 50 odstotkov) in kratka kampanja, so najbolj zaznamovale lokalne volitve 2010. V drugih mestnih občinah so bili izvoljeni še Franc Kangler (SLS), Bojan Šrot (SLS) v Celju, Anton Štihec (neodvisni) v Murski Soboti, Matjaž Zanoškar (neodvisni) v Slovenj Gradcu in Bojan Kontič (SD) v Velenju. V drugem krogu čez štirinajst dni se bosta v Kranju pomerila Mohor Bogataj in Hermina Krt, v Novem mestu sedanji župan Alojzij Muhič (SLS) in Bojan Kekec (SDS), na Ptuju sedanji župan Štefan Čelan (LDS) in Miroslav Luci (SDS), v Novi Gorici Darinka Kozinc (SD) in Matej Arčon (LDS).

Za županski položaj se je potegovalo 774 kandidatov, za več kot 3.300 svetniških mest pa 26.188. Večina od 28 poslancev, ki so kandidirali za župane, je uspela: 16 že v prvem krogu, osem jih je uvrščenih v drugi krog, štirje pa bodo ostali samo poslanci.

Opozorilo vladni koaliciji
Predsednik SDS Janez Janša je dve uri po zaprtju volišč razglasil zmago. »Podatki, ki smo jih dobili, kažejo, da bomo znatno povečali število županov, ki so bili izvoljeni na predlog SDS ali v skupni podpori, ali tistih neodvisnih kandidatov, ki smo jih podprli.« Po podatkih, ki jih je imel takrat, naj bi bilo takih županov skupno okoli 40. V 60 ali 70 občinah se obeta drugi krog, tudi tam pa je v več kot polovici primerov SDS prisotna. Dobro kaže tudi njihovim listam v občinskih in mestnih svetih, saj naj bi prejeli več kot tretjino vseh glasov, ki so jih volivci oddali za liste parlamentarnih strank.

Janša je poudaril tudi uspeh SLS in NSI: »V seštevku kaže, da je vladna koalicija na teh volitvah na nacionalni ravni, če primerjamo vse doslej preštete glasove, te volitve prepričljivo izgubila. Ti rezultati so svojevrstno opozorilo sedanji vladni koaliciji. To je odgovor slovenskih volivk in volivcev proti napovedanim vladnim ukrepom, ki namesto razvojne politike obljubljajo zamrznitev plač, pokojnin in otroških dodatkov.« Zoran Janković v Ljubljani ni – kljub impresivnemu rezultatu, ki mu ga Janša prizna – konkurenca SDS na nacionalni ravni.


Uspeh Desusa, nazadovanje SD
Z izidi volitev je upravičeno lahko zadovoljen tudi Desus. Upokojenska stranka se krepi in je v Ljubljani celo več kot podvojila izid pred štirimi leti. Vse prej kot veseli pa so bili v taboru vladajoče SD, kjer bo predsednik in premier slišal še marsikatero gorko na račun svoje odsotnosti.

»Socialni demokrati nismo bili nikoli vodilna stranka na lokalnih volitvah in ne pričakujem, da bi letos presenetili s tem, tudi zato ne, ker je v vrh te stranke in vame osebno kot predsednika vlade usmerjenih veliko kritik in nezadovoljstva,« je bil že na volišču previden Borut Pahor, ko pa so bili izidi znani, je dejal, da »se ni zgodilo tisto, kar so nekateri napovedovali: da jih bodo vmesne volitve odnesle«.

SLS je zadovoljna, ker ohranja prvenstvo glede števila županov, V LDS so zadovoljni z izidi v mestnih svetih, v Zares pa že zato, ker so to njihove prve lokalne volitve. Za poraženca se kajpada nima nihče.

VEČ V TISKANI IZDAJI
Loading...