Revija Reporter
Slovenija

Zmago Jelinčič poziva: sodniki in tožilci, pokažite premoženje! Pa bi ga pokazal tudi sam?

Nenad Glücks
12 3.414

10. maj. 2021 13:47 Osveženo: 13:51 / 10. 5. 2021

Deli na:

Zmago Jelinčič

Primož Lavre

Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič je na vlado naslovil pobudo, naj se v zakonodajo vnese, da morajo biti podatki o celotnem premoženju pravosodnih funkcionarjev prosto dostopni na spletu.

»Gre za spremembe v sodstvu, ki so dobre in sledijo duhu časa.« Dodal je, da je objava premoženja sodnikov in tožilcev na Hrvaškem dobila resničen pomen in dober odziv med ljudmi. Odslej lahko vsak hrvaški državljan, ki dvomi o resničnosti informacij, ki jih o svojem premoženju posredujejo sodniki ali tožilci, o njih poroča sodnemu svetu ali državno tožilskemu svetu. Takoj se bo začel postopek preverjanja resničnosti podanih informacij. Hrvaško ministrstvo za pravosodje in upravo poudarjata, da so prijave lahko anonimne. Tako njihov sodni svet kot državno tožilski svet pa sta prejela enaka orodja za preverjanje kot slovenska Komisija za preprečevanje korupcije, ki je odgovorna za premoženjsko stanje politikov, pravi Jelinčič.

»Glede na to, da se izenačujejo pravila za sodnike, tožilce in poslance, je treba takšno odločitev pozdraviti in implementirati tudi v slovenske zakone. Vladi dajemo pobudo, da lahko pri nas tako kot na Hrvaškem vsak državljan Slovenije, ki to želi, dostopi do informacij o premoženju sodnikov in tožilcev.«

A Jelinčič ni zapisal ene zadeve: na Hrvaškem so prosto dostopni na spletu podatki o premoženjskem stanju poslancev Sabora, v Sloveniji pa so poslanci DZ sicer dolžni poročati o svojem premoženjskem stanju na KPK, vendar ti podatki niso javno dostopni.