kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmaga Slovenije za krst Stožic

Deli na:

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Ljubljani premagala Avstralijo z 2:0 (0:0). Na povsem novem stožiškem stadionu, na katerem se je zbralo več kot 16.000 ljudi, sta zadela Zlatko Dedić v 78. in Zlatan Ljubijankić v 90. minuti.

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Ljubljani premagala Avstralijo z 2:0 (0:0). Na povsem novem stožiškem stadionu, na katerem se je zbralo več kot 16.000 ljudi, sta zadela Zlatko Dedić v 78. in Zlatan Ljubijankić v 90. minuti.

  • Stadion Stožice, gledalcev 16.135, sodniki: Tagliavento, Stefani in Tonollini (vsi Italija).
  • Strelca: 1:0 Dedić (78.), 2:0 Ljubijankić (90.).
  • Slovenija: S. Handanović, Brečko, Cesar, Koren, Birsa (od 68. Iličić), Novaković, Jokić (od 80. Ilić), Kirm (od 86. Vršič), Radosavljević, Mavrič Rožič, Matavž (od 46. Dedić).
  • Avstralija: Schwarzer (od 46. Federici), Neill, North, Wilkshire, Djite (od 54. Vidosic), Carney, Burns (od 71. Rukavytsya), Holman, Jedinak (od 88. Holland), Valeri, Garcia.
  • Rumeni kartoni: /.
  • Rdeč karton: /.

Potem ko so sinoči košarkarji Slovenije in Španije veličastno odprli novo stožiško dvorano, ki so jo gledalci napolnili do zadnjega kotička, je bil danes na sporedu še drugi del odprtja Centra Stožice. Na novem stadionu v Stožicah, ki so ga navijači prav tako povsem zapolnili, sta se pomerila udeleženca zadnjega svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki Slovenija in Avstralija.

Še pred samim začetkom tekme je bil na sporedu slavnostni uvod z mladimi plesalci in plesalkami, ki so z živahnimi ritmi in pompozno glasbeno podlago napovedali nogometni praznik v Ljubljani. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je v kratkem nagovoru dejal, da naj stožiški objekt postane nov dom slovenske nogometne vrste.

Navijači so z vzdušjem poskrbeli, da so se Kekovi izbanci počutili kot doma, Zlatko Dedić pa je pred za domače tekme slovenske vrste rekordnim številom gledalcev znova pisal zgodovino. Potem ko je zabil odločilni gol v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010 proti Rusiji, je danes dosegel še prvi zadetek na stožiškem stadionu in poskrbel za uspešen začetek slovenskega reprezentančnega nogometa na novem ljubljanskem objektu.

Selektor Slovenije Matjaž Kek je tekmo, ki sicer rezultatsko ni pomenila prav veliko, začel z bolj ali manj pričakovano postavo. V odsotnosti Marka Šulerja je srečanje v obrambi začel z Matejem Mavričem Rožičem, v napadu pa je namesto Dedića oziroma Zlatana Ljubijankića začel mladi Tim Matavž.

Ta postava je bila v prvem polčasu v polju boljša od Avstralcev, imela žogo več v posesti, a tiste res prave akcije ji ni uspelo izpeljati. V 15. minuti je poskusil Matavž, a mu je tako kot Andražu Kirmu v 16., 21. in 35. minuti avstralski vratar Mark Schwarzer strel obranil. Nekajkrat je poskusil tudi kapetan Robi Koren, vendar vsakokrat žogo poslal visoko na tribune.

Gosti, ki so redko prišli do zaključnega strela - prvega je v 20. minuti sprožil Brett Holman -, so bili blizu zadetka v 37. minuti. Mile Jedinak je podal z desne strani, a je žoga bržčas tudi na njegovo presenečenje zadela prečko, se od nje odbila v polje do povsem samega Brucea Djiteja, ki pa je iz bližine meril previsoko.

Ob polčasu je Kek v slačilnici pustil Matavža, na igrišče pa poslal Dedića, ki je imel takoj priložnost, vendar je bil zaključni strel prešibak za Adama Federicija, ki je zamenjal Schwarzerja. Takoj zatem je znova poskusil Kirm, ki pa je tokrat z leve strani meril malce premalo natančno.

Tudi zatem so si slovenske akcije sledile kot po tekočem traku - Koren je poskusil kar trikrat, Milivoje Novaković pa enkrat -, vendar niti en poskus ni bil dovolj dober za vodstvo. V 68. minuti je priložnost za igro namesto Valterja Birse dobil debitant v članski vrsti Josip Iličić, ki je navdušil s svojimi igrami v Mariboru.

Ta je z nekaj potezami pokazal, da je lahko prihodnost slovenskega nogometa, a pozornost mu je v 78. minuti ukradel Dedić, ki je z glavo zabil zgodovinski prvi gol na stožiškem objektu. Do konca tekme so tudi Avstralci prišli do lepe priložnosti - Lucas Neill je zgrešil iz ugodnega položaja -, a slovensko zmago je ob koncu potrdil Zlatan Ljubijankić, ki je lepo zadel s strelom po tleh.